PvdA en D66: burger betrekken bij veiligheid

D66 en PvdA willen de burger meer te zeggen geven over de eigen veiligheid. D66 doet dat door overheid en burger wederzijdse verplichtingen in contracten te laten vastleggen....

Van onze verslaggevers

DORDRECHT/DEN HAAG

Fractievoorzitter De Graaf van D66 gaf in Dordrecht het startschot. Het kabinet moet de gemeente extra geld bieden voor maatregelen die zijn vastgelegd in een contract. De gemeente maakt op haar beurt sluitende afspraken met burgers, verenigingen of comité's.

Gemeente en burgers kunnen worden 'afgerekend' op hun inzet. Houden ze zich niet aan hun verplichtingen, dan raken gemeente en burgers hun extra geld kwijt. De Graaf wil ook dat het bedrijfsleven meebetaalt.

De PvdA antwoordde met de notitie 'Een veilige wereld voor iedereen' op het plan van D66. Want ook de sociaal-democraten willen terug naar de burger en de wijk. Buurtgebonden politiezorg, noemt de PvdA dat. Niet alleen wijkagenten en de buurtbewoner zelf, maar ook surveillanten op straten, pleinen, scholen en in het openbaar vervoer spelen daarin een rol.

De zorg voor veiligheid, aldus de PvdA, moet als een sociaal grondrecht in de Grondwet worden opgenomen, net zoals de zorg voor onderwijs en volkshuisvesting. Dringend aandacht vraagt de PvdA ook voor de herwaardering van normen en waarden. Zero tolerance ook voortaan voor de PvdA. Met andere woorden: kleinere schendingen van gedrags- en fatsoensregels moeten worden aangepakt.

Zowel D66 als PvdA willen geen zwaardere straffen voor jongeren die de fout ingaan. D66 legt de nadruk op taakstraffen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden