PvdA en ChristenUnie: bewoners betrekken bij sloop

Bewoners moeten meer rechten krijgen bij plannen voor sloop of renovatie van hun eigen buurt. De plannen worden er beter van en krijgen meer draagvlak....

De bewoners mogen ook een deskundige inschakelen voor een tweede beoordeling over de plannen van de woningcorporatie of de gemeente.

Dat bepleiten PvdA en ChristenUnie. De coalitiepartijen willen daarvoor een lokaal handvest in het leven roepen waarin afspraken komen over de huurprijs, recht op terugkeer in de buurt, de betaalbaarheid van de vervangende woning en over herhuisvesting.

Door een lokaal handvest te maken hoeft niet bij elke herstructurering het wiel opnieuw te worden uitgevonden, aldus PvdA-Tweede Kamerlid Staf Depla.

Hij brengt zijn ideeën deze week in bij de begrotingsbehandeling voor wonen. Volgens Depla komt het veel te vaak voor dat bewoners niet betrokken zijn bij plannen voor sloop en renovatie. Een handvest kan dat veranderen.

Huurdersorganisaties kunnen hiervoor een lokaal verzoek indienen, waardoor verhuurders verplicht zijn een handvest op te stellen. De afspraken daarin worden pas geldig als de huurdersorganisatie ermee instemt.

Als huurders en verhuurders het niet eens worden over het handvest, kunnen ze zich richten op de geschillencommissie voor de overlegwet. Lukt het dan nog niet, dan kunnen ze naar de rechter stappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden