PvdA doet VVD belofte over hypotheekaftrek

In een nieuw regeerakkoord van PvdA en VVD zal staan dat er niet wordt getornd aan de hypotheekrente-aftrek. De PvdA deed deze concessie dinsdag aan VVD-fractievoorzitter Bolkestein nadat die had gedreigd anders niet aan een nieuw kabinet met de PvdA te zullen deelnemen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

PvdA-fractieleider Wallage zei gistermorgen voor Ontbijt TV het 'irrelevant' en 'overbodig' te vinden om een dergelijke passage in het regeerakkoord op te nemen. Maar als de VVD er zo aan hecht zal de PvdA aan de VVD-wens gevolg geven. Kok zei gisteren over de eis van Bolkestein: 'Het mag best, maar het toontje is overdreven.'

De liberalen zijn tevreden: zij grepen uitspraken van PvdA-fractievoorzitter Adelmund aan om de kiezers erop te wijzen dat de hypotheekrente bij de PvdA in verkeerde handen is. 'We zijn blij dat het zo is gelopen', aldus de vice-fractievoorzitter van de VVD Korthals dinsdag op de dagelijkse verkiezingsbriefing van zijn partij.

Het PvdA-campagnebureau is in alle staten over de 'stommiteiten' van Adelmund. 'We kunnen een tik hebben, maar ik weet zeker dat hierdoor de winst nu wordt afgeroomd,' zegt een

PvdA'er.

In campagnetijd moet voorzitter Adelmund haar eigen credo onderdrukken: 'Sociaal-democraten mogen elkaar de confrontatie niet onthouden. Dan komen we niet uit het slop en sterven we in schijterigheid.'

Ooit zei Adelmund over haar optreden in de politiek: 'Ik voel me als een balletje in een flipperkast'. De partijvoorzitter én campagneleider werd in 1994 uit de vakbeweging juichend binnengehaald als gedroomde minister en opvolgster van Kok. Haar positie is verzwakt na twee weekbladinterviews.

Twee weken voor de verkiezingen noteerde het weekblad HP/De Tijd dat volgens Adelmund de PvdA halverwege het jaar 2000 een nieuw beginselprogramma krijgt en een bijpassende nieuwe leider. Adelmund ontkende. Ze had de uitspraken niet geautoriseerd.

Op dezelfde dag verscheen een interview in Hervormd Nederland waarin ze zei dat de uitspraak van het congres over het beperken van de aftrekbaarheid van de hypotheekrente 'niet van tafel' was. Bolkestein greep die uitspraak aan om vier dagen achtereen tekeer te gaan over de onbetrouwbaarheid van de PvdA.

'Dit soort dingen kun je in campagnetijd kennelijk niet zeggen', reageerde Adelmund dinsdagavond.

De positie van voorzitter van een regeringspartij is per definitie een lastige. Adelmund maakte het zichzelf extra ingewikkeld door onduidelijke uitspraken te doen over duizend en één dingen tegelijk.

Op een moment dat de verkiezingen aanstaande zijn en een nieuwe kabinetsploeg moet worden geformeerd, ziet de partij het gezag van haar voorzitter steeds verder afbrokkelen. De PvdA-achterban waardeert de voorzitter om haar enthousiasme, maar haar uitspraken en metaforen leiden steeds vaker tot opgetrokken wenkbrauwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden