PvdA: diep geschokt door overlijden senator Witteveen

Eerste Kamerlid Willem Witteveen is één van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven Oekraïne.

Willem Witteveen.Beeld Flickr

Voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer laat weten 'ontsteld te zijn door dit bericht'. Ook de PvdA heeft onthutst kennis genomen van het overlijden van de 'zeer betrokken partijgenoot' Willem Witteveen.

Het Eerste Kamerlid zat met zijn vrouw en dochter in het vliegtuig dat donderdagmiddag boven Oekraïne hoogstwaarschijnlijk is neergeschoten.
'Wij zijn diep geschokt en ongelooflijk verdrietig. Dit is niet te bevatten. Wij leven intens mee met Willems familie en nabestaanden', aldus Marleen Barth, de voorzitter van de fractie van de PvdA in de Senaat.

Bijzonder gedreven en deskundig politicus
Volgens partijleider Diederik Samsom heeft Witteveen 'een onschatbare bijdrage geleverd aan de inhoudelijke en politieke koers van de partij'. Hij voegde eraan toe dat de partij met hem 'een bijzonder gedreven en deskundig politicus en bovenal een van onze vriendelijkste collega's' verliest.

Prof. dr. W.J. Witteveen (1952) was sinds 15 januari 2013 lid van de PvdA-fractie van de Eerste Kamer. Hij was al eerder lid van 8 juni 1999 tot 12 juni 2007.

Witteveen werd geboren in Rotterdam en studeerde rechten in Leiden. Vanaf 1990 was hij hoogleraar publiek recht aan de Universiteit van Tilburg. Daarnaast was hij lid van het bestuur van het Instituut voor Maatschappelijke Verbeelding en zat hij in de jury van de Spinozalens.

Hij is een zoon van voormalig VVD-minister Johan Witteveen en een achterkleinzoon van de vooraanstaande sociaaldemocraat Floor Wibaut.
In de Eerste Kamer was Witteveen woordvoerder veiligheid en justitie. Hij was lid van de redactieraad van Socialisme en Democratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden