PVDA Diederik Samsom

Met de animo in de partij is niets mis. Op het PvdA-verkiezingscongres kondigde partijvoorzitter Spekman aan dat al 4.000 vrijwilligers zich hebben gemeld om campagne te voeren. Maar ziet de kiezer de PvdA ook staan?

De leider

Diederik Samsom doet het goed, maar de resultaten in de peilingen zijn slecht. Waar het aan ligt? Niet aan zijn inzet. Samen met Spekman en het presidium zorgt hij voor een geolied congres. De 1.013 amendementen worden gedisciplineerd afgehandeld - jammer alleen dat het gratis technisch onderwijs sneuvelt, daar had ook Samsom zich sterk voor gemaakt. Er zijn bloemen voor de vertrekkende Kamerleden en zoenen voor de nieuwe kandidaten, die in ongewijzigde volgorde op de lijst blijven staan.

Ook Samsoms speech is goed. Geheel uitgeschreven, toch geen voorlees-oefening. Hier en daar gaat hij nog te snel, maar inhoudelijk valt er weinig op aan te merken.

Is het de vertrouwensfactor dan? 'Kijk hoe hij het vrijdag in Nieuwsuur deed', zegt oud-bewindsman Bram Stemerdink. 'Geen moment in de problemen. Maar het is net alsof men naar Emile Roemer anders kijkt. Daar hoor je veel minder of de argumenten kloppen, men zegt gewoon: aardige vent.'

De boodschap

Sinds Samsom half maart als partijleider werd gekozen, richt hij zijn pijlen op Mark Rutte. Hij wil het Torentje van de VVD-premier overnemen. Over Roemer, zijn grootste electorale concurrent op links, hoor je hem veel minder. Dat de Socialistische Partij de sociaal-democraten kan overvleugelen, is bepaald nog niet verinnerlijkt.

Eén zin krijgt de SP-leider: 'Vertel geen sprookjes over de geldpers van de Europese Centrale Bank, Emile.' De PvdA heeft over Europa een 'eerlijk verhaal', zegt Samsom, waarin onomwonden wordt gezegd dat Europa 'weer een politiek project moet worden'. Maar dat is ook een moeilijk verhaal. Een, grofweg, pro-Europese VVD en een anti-Europese SP, die het in een bevattelijk frame tegen elkaar opnemen, hoe komt een genuanceerde PvdA daar nog tussen?

De wandelgangen

'Gewoon campagne voeren, de wijken in. Dat is deze vereniging wel toevertrouwd', zegt oud-minister Jacqueline Cramer. En Marleen Barth, fractieleider in de Eerste Kamer: 'Het verschil wordt aan het eind gemaakt, niet nu.'

'Dat spel van Rutte en Roemer wordt heus wel doorzien', zegt partijcoryfee Jacques Wallage. 'Met duidelijke standpunten worden we in elk geval zo groot dat mathematisch gezien niemand om ons heen kan.'

Hij doelt op de verwachting dat vier, mogelijk vijf partijen tussen de 20 en 25 zetels zullen halen. Op het podium zegt Margreeth de Boer, voorzitter van de commissie die de kandidatenlijst maakte, dat ze is uitgegaan van 30 verkiesbare plaatsen.

Het is nog niet zo lang geleden dat een 40 plus-uitslag voor de PvdA de normaalste zaak van de wereld was. Maar dat waren andere tijden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden