PvdA, D66 en CDA: 200 mln voor kleine klas

PvdA, D66 en CDA willen dat er minstens tweehonderd miljoen gulden beschikbaar komt om een begin te maken met de klassenverkleining in de eerste vier groepen van het basisonderwijs....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Dan krijgen ook de scholen te horen hoeveel geld ze krijgen voor het aanstellen van extra leerkrachten. Voor scholen dringt de tijd want ze moeten in augustus al beginnen met kleinere klassen.

In een Tweede-Kameroverleg donderdag met staatssecretaris Netelenbos van Onderwijs spraken alle fracties hun zorg uit over het tekort aan leerkrachten dat dreigt als gevolg van de klassenverkleining. Volgens de commissie van Eijndhoven, die klassenverkleining onderzocht, zijn er de komende vijf jaar 26 duizend nieuwe docenten nodig. Per jaar komen er vierduizend afgestudeerde leraren van de pabo's. Netelenbos wil bij een dreigend tekort een beroep doen op werkloze docenten, vakdocenten uit het voorgezet onderwijs en mensen met een lesbevoegdheid die niet in het onderwijs werken.

Alle scholen krijgen vanaf augustus een basisbedrag per leerling. Scholen met veel leerlingen die extra aandacht behoeven, krijgen recht op aanvullende formatiegelden. Kleine scholen krijgen een aparte toeslag. Zij zouden er anders, met deze nieuwe regeling, financieel op achteruit gaan.

De staatssecretaris wil vooralsnog geen maximum stellen aan de groepsgrootte van klassen. Zij vreest dat daarmee de vrijheid van schoolkeuze in het geding komt. Een leerling zou dan geweigerd kunnen worden omdat een school vol is. De VVD en D66 vinden wel dat er een maximum moet worden vastgesteld voor de onderbouw.

Netelenbos benadrukte donderdag opnieuw dat het verkleinen van groepen geen garantie is voor kwaliteitsverbetering. 'Maar kleinere groepen maken onderwijs op maat wel beter mogelijk.' Onderwijs op maat duidt op de visie dat er meer aandacht aan differentiatie in de klas moet worden besteed, waardoor de talenten van alle leerlingen beter tot hun recht komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden