PvdA-congres kiest Van Hees tot voorzitter

Marijke van Hees is zaterdag door het PvdA-congres met een ruime meerderheid gekozen tot nieuwe partijvoorzitter. De afwijzing van het jongere kandidatenduo Lennart Booij en Erik van Bruggen werd openlijk door veel partijprominenten betreurd, omdat de vrees bestaat dat de PvdA nu de aansluiting verliest met de jongere generatie....

Van onze verslaggevers

UTRECHT

PvdA-fractievoorzitter Melkert, waarnemend partijvoorzitter Vreeman en Europees lijsttrekker Van den Berg verklaarden na de stemmingen dat zij een persoonlijke voorkeur hadden voor Booij en Van Bruggen. Ruim 60 procent van de afgevaardigden koos voor Van Hees: 740 stemmen, tegenover 451 voor Booij en Van Bruggen.

De Amsterdamse voorzitter van de Jonge Socialisten, Van Goethem, heeft uit protest tegen de congreskeuze haar partijlidmaatschap opgezegd, 'omdat de PvdA voor jongeren een onneembare vesting is gebleken'. Zij roept in een verklaring alle jonge PvdA'ers op hetzelfde te doen.

'Wij zijn niet van plan te wachten tot we veertig zijn en het leven moe.' In de wandelgangen probeerden Booij en Van Bruggen na de congresuitspraak teleurgestelde jongeren ervan te weerhouden hun partijlidmaatschap op te zeggen.

De Enschedese Van Hees (37) kondigde aan dat de partij in 'sommige gevallen' een meer politiek profiel zal krijgen. Nu vormen partij, fractie en kabinet te veel een geheel, terwijl zij verschillende verantwoordelijkheden dragen.

In zijn afscheidsspeech deed waarnemend partijvoorzitter Vreeman een beroep op PvdA-minister van Sociale Zaken De Vries voor meer regelgeving nu de aantallen WAO'ers en zieken weer oplopen. Vreeman wil betere arbeidsomstandigheden geregeld zien in de gezondheidszorg en het onderwijs, waar nu de uitstoot het grootst is.

Ook wil Vreeman de Ziektewet opnieuw ingevoerd zien, vooral voor het midden- en kleinbedrijf, dat er volgens hem nu karig vanaf komt. Vreeman denkt aan een eigen risico van zes maanden.

De Jonge Socialisten zagen een motie verworpen om uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terugkunnen naar eigen land, een tijdelijke verblijfsstatus te gunnen. Met die uitspraak steunde het PvdA-congres fractievoorzitter Melkert, die eerder deze week aankondigde dat deze groep geen opvang meer krijgt als de nieuwe Vreemdelingenwet wordt ingevoerd.

De kandidatenlijsten voor de Eerste Kamer en het Europees Parlement zijn door het congres overgenomen. Europees lijsttrekker is oud-partijvoorzitter Max van den Berg, de lijst voor de Eerste Kamer wordt aangevoerd door Lycklama A Nijeholt.

De PvdA besloot dat er een nieuw beginselprogramma moet komen. Het huidige dateert nog uit de jaren zeventig. In 2001 moet er een nieuw programma zijn.

Daarvoor zal in de loop van dit jaar een commissie worden aangewezen, die zich bij het opstellen van een programma onder meer zal baseren op de PvdA-nota De rode draden van de sociaal-democratie.

Pagina 7: Commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden