PvdA, ChristenUnie en VVD vormen college Delfzijl

De PvdA, de ChristenUnie (CU) en de VVD gaan samen het nieuwe college vormen in Delfzijl. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente dinsdag gemeld....

ANP

De drie partijen gaan nu een coalitieprogramma schrijven. Ook moet binnen twee weken bekend worden wie zitting gaan nemen in het nieuwe college. De speerpunten van het nieuwe college worden de financiële situatie in Delfzijl, de tanende werkgelegenheid en de bestuurlijke vernieuwing. ‘Voor zover er ellende was in Delfzijl, gaat dit college daar een eind aan maken’, bezweert PvdA-fractievoorzitter Auke Zoethout.

De socialisten leidden als grootste fractie de onderhandelingen. Dat de ChristenUnie zitting in het college zou nemen, was ook evident. De CU groeide van een naar vier zetels. Als derde partij werd voor de VVD en niet het CDA gekozen, om er geen confessioneel college van te maken.

Zoethout stelt dat de wethouders ‘vooral een team moeten vormen. De mensen die we zoeken staan op verre afstand van de recente problemen die zich in Delfzijl hebben voorgedaan.’ De namen moeten binnen twee weken bekend zijn.

‘Het college moet daarna haast maken’, beklemtoont de lokale PvdA-voorman. ‘Voor de vakantie willen we een plan van aanpak klaar hebben dat we aan minister Remkes kunnen voorleggen.’ De minister van Binnenlandse Zaken had hier eerder om gevraagd omdat Delfzijl al lange tijd te lijden heeft onder diverse grote bestuurscrises. De afgelopen jaren stapten talloze burgemeesters en wethouders op vanwege interne conflicten en perikelen.

Uit protest tegen de gang van zaken stemden duizenden kiezers in Delfzijl bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen blanco. De blanco-stemmers zouden als ze een partij vormden de tweede politieke groepering in de Groningse havenstad zijn geworden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden