PvdA-burgemeester onder vuur na uitspraken over Turken

De uitspraken van burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze-Rijen over de betrokkenheid van de Turkse gemeenschap bij de georganiseerde criminaliteit hebben veel commotie veroorzaakt in de Brabantse gemeente. De fractievoorzitters hebben hem al op het matje geroepen en overmorgen gaat de PvdA-burgemeester in gesprek met het verontruste bestuur van de moskee.

Jan Boelhouwer (links).Beeld anp

'Er is veel beroering in zowel de Turkse als niet-Turkse gemeenschap', zegt Gemeentebelang-fractievoorzitter Johan Manders. 'De burgemeester heeft alle Turken over één kam geschoren. Dat hoort niet, dat is onhandig. Hij moet dat zeker rechtzetten tegenover de Turkse gemeenschap.' Boelhouwer had in een interview met de Volkskrant gezegd dat alle Turkse inwoners van zijn gemeente op de hoogte zijn van illegale praktijken, zoals wietteelt, maar daarover zwijgen.

Tegenover de fractievoorzitters erkende hij maandagavond dat hij zich 'onhandig' had uitgelaten. Hij wilde slechts aan de kaak stellen dat er in Gilze-Rijen sprake is van 'een bovengemiddelde betrokkenheid van de Turkse bevolking bij de georganiseerde criminaliteit', aldus zijn woordvoerder dinsdag. Hij wilde zeker niet alle Turken over één kam scheren en ook niet beweren dat Turkse politici in zijn gemeente banden hebben met criminelen.

Boelhouwer heeft ook een apart gesprek gevoerd met het enige gemeenteraadslid van Turkse afkomst, Erol Bahtimur van het CDA. Die voelt zich beledigd, vooral omdat hij met voorkeursstemmen in de raad is gekozen. 'Er zitten best wat rotte appelen tussen, maar je kunt niet alle Turken crimineel noemen. Want alle Turken, daar val ik ook onder', aldus Bahtimur. 'De burgemeester moet zijn excuus aanbieden aan de Turkse gemeenschap.'

Afstand

Het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT) eist eveneens dat Boelhouwer publiekelijk afstand neemt van zijn verklaringen. 'Een burgervader moet er voor iedereen zijn en geen groepen uitsluiten', zegt IOT-directeur Ahmet Azdural. 'Hij moet geen generaliserende uitspraken doen die een onheus beeld scheppen van de Turkse gemeenschap. Als iemand een misdrijf pleegt, moet hij die persoon voor de rechter brengen.'

Het IOT heeft maandag een boze brief naar Boelhouwer gestuurd, maar daarop nog geen reactie ontvangen. 'Wij willen u vragen publiek een verklaring in de landelijke media te publiceren waarin wordt rechtgezet dat alle Turken betrokken zijn bij of wetenschap hebben van criminele praktijken en daarover zwijgen', schrijft IOT-voorzitter Emre Ünver. 'Indien u daartoe niet bereid bent, overwegen wij gerechtelijke stappen.' Volgens IOT-directeur Azdural wordt 'met juristen bekeken wat we kunnen doen'.

Positief
Volgens de gemeentewoordvoerder zijn er ook positieve reacties: 'Mensen hebben ook waardering dat het probleem van de drugscriminaliteit aan de orde wordt gesteld.' Raadslid Manders: 'Ik herken wel het beeld dat hier regelmatig panden in verband met wietteelt worden gesloten. Dat staat buiten kijf.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden