PvdA buigt zich over vraag: mag Monasch meedoen aan de lijsttrekkersverkiezing?

Hij wil een deel van het PvdA-verkiezingsprogramma in de prullenbak gooien en dreigt met een motie van wantrouwen tegen zijn eigen kabinet. Mag Jacques Monasch desondanks meedoen aan de lijsttrekkersverkiezing?

Jacques Monasch(Pvda). Beeld anp

Monasch had afgelopen donderdag naar eigen zeggen 'een uitstekend gesprek' met de selectiecommissie die samen met het bestuur bepaalt welke kandidaten zich mogen mengen in de strijd om het partijleiderschap. Maandag maakt de PvdA het definitieve deelnemersveld bekend.

Over Lodewijk Asscher en Diederik Samsom bestaan geen twijfels. Bij Monasch zal er meer discussie zijn.

Kort voordat het Kamerlid donderdag met de selectiecommissie sprak, verkondigde hij in het NOS-journaal dat hij volgende week een motie van wantrouwen tegen het kabinet gaat steunen. De PvdA'er kan niet leven met de wijze waarop de regering omgaat met het Oekraïnereferendum.

'Monasch: 'De PvdA-fractie heeft gezegd de uitslag te respecteren. Dan kunnen we daar nu niet mee gaan rommelen. Geen hond gelooft dat we recht doen aan de uitslag door een bijlage bij het verdrag te voegen.'

De partij openbreken

Het is op het Binnenhof nooit eerder vertoond dat een coalitielid het kabinet wil wegsturen. Daar komt voor de PvdA ook nog eens bij dat Monasch weigert het onlangs gepresenteerde verkiezingsprogramma te accepteren.

De voormalige campagnestrateeg heeft zelf een manifest geschreven voor 'een echt sociaaldemocratische koers'. Op vijf terreinen (asiel, migratie, ouderenzorg, 'menselijke maat' en Europa) pleit hij voor ingrijpende wijzigingen. Zo wil Monasch het Europees Parlement afschaffen. Ook mag Nederland als het aan hem ligt nog slechts 'een duidelijk begrensd aantal' asielzoekers uit vluchtelingenkampen opnemen. Mensen die zich zelf hier melden krijgen geen status meer.

Naar aanleiding van die voorstellen heeft PvdA-activist Sander Terphuis gisteren een brief aan het partijbestuur geschreven met het verzoek Monasch te weren bij de interne verkiezingen. Diens plannen zouden indruisen tegen de partijbeginselen. 'De kandidatuur van Monasch betekent een fundamentele vergissing met fatale gevolgen voor onze partij,'aldus Terphuis, die vreest dat Monasch via flitsleden de macht kan grijpen.

Is de kandidaat-partijleider zelf bang dat hij gewipt wordt? Monasch citeert Clint Eastwoord: 'Make my day. Dat zou de ultieme bevestiging zijn van mijn stelling dat de PvdA is afgedreven. Ik wil de partij juist openbreken, weer geluiden van buitenaf toelaten.'

Monasch zegt een inhoudelijke discussie te willen, terwijl Asscher en Samsom 'een soort Amerikaanse campagne' voeren over vorm. 'Dat hele circus begint komische trekken te vertonen. Nu doet Asscher weer alsof Ahmed Aboutaleb hem steunt, terwijl die dat niet eens uitspreekt. Lachwekkend. Laten we het over de inhoud hebben.'

De PvdA'er zegt niet te weten wat de consequenties zijn als hij dinsdag inderdaad een motie van wantrouwen ('ik ga er vanuit dat die er komt') tegen het kabinet steunt. Fractiegenoten vragen zich inmiddels af hoe Monasch straks nog het woord namens de PvdA kan voeren als hij het kabinet niet meer steunt. Fractievoorzitter Samsom wil niet vooruit lopen op die discussie.

Een precedent is er wel. Toen de Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk in 2014 weigerden om het integratiebeleid van Asscher te steunen, konden ze vertrekken. Dinsdag wordt duidelijk of Monasch een vergelijkbaar lot wacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden