PvdA blijft twijfelen over bombarderen IS in Syrië, ook bij mandaat

Zelfs als er een 'helder mandaat' is voor militair ingrijpen in Syrië, is het niet direct zeker dat de PvdA hiervoor het groene licht geeft. Dat bleek vandaag uit de bijdrage van Tweede Kamerlid Michiel Servaes tijdens het Kamerdebat over de missie in Irak.

Redactie
PvdA-Kamerlid Michiel Servaes tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Beeld anp
PvdA-Kamerlid Michiel Servaes tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.Beeld anp

'Zelfs bij een helder mandaat wil je weten waar je uitkomt', zei hij. 'Wordt het regime-Assad vaster in het zadel geholpen met bombardementen op Islamitische Staat (IS) en kan de terreurbeweging worden verslagen zonder grondtroepen?' Ook die vragen moeten volgens hem beantwoord worden.

Het kabinet is tegen bombarderen in Syrië omdat een volkenrechtelijk mandaat ofwel een internationale juridische basis hiervoor ontbreekt. De VVD is wel voor ingrijpen in Syrië, maar legt zich neer bij de wens van de coalitiepartner.

'Missie op de pof'
De coalitiepartijen vonden elkaar wel in de wens om een structurele oplossing te vinden voor de financiering voor militaire missies. De missie tegen IS in Irak kost 150 miljoen euro en wordt voor een groot deel betaald uit begrotingen van de jaren 2017 tot en met 2019. Een 'ordinaire kasschuif', stelde VVD-Kamerlid Han ten Broeke. Hij 'begrijpt' dat er is gekozen voor deze oplossing, maar wil wel dat het kabinet komt met een duurzame financiering van missies. Volgens Michiel Servaes van de PvdA is de Irak-missie 'feitelijk op de pof'.

Voor de missie tegen IS bestaat brede steun in de Kamer, ook onder oppositiepartijen. Nederland stuurt acht F-16's (waarvan twee reservetoestellen) en gaat het Iraakse leger trainen. Volgens VVD'er Ten Broeke is de militaire missie bedoeld om de dreiging van IS terug te dringen en zal het 'heel hard knokken' worden. Fractieleider Bram van Ojik van GroenLinks vroeg zich af of hij daarmee niet een verkeerd beeld schept en hield hem voor dat de inzet van militaire middelen pas effectief kan zijn als die worden gekoppeld aan diplomatieke, politieke en humanitaire activiteiten.

'Dit is geen opbouwmissie'
Ten Broeke zei die brede benadering belangrijk te vinden, maar, zo waarschuwde hij Van Ojik, 'dit is geen opbouwmissie'. Volgens hem moeten we niet opnieuw de fout maken zoals bij de Nederlandse militaire missie in de Afghaanse provincie Uruzgan. Daar werd halfslachtig gedaan over de aard van de operatie, aldus Ten Broeke. In Afghanistan werd volgens hem zwaar gevochten, maar het kabinet sprak van een opbouwmissie. Dat heeft de militairen die eraan mee hebben gedaan, geen goed gedaan, stelde hij.

GroenLinks-leider Bram van Ojik in de Tweede Kamer Beeld anp
GroenLinks-leider Bram van Ojik in de Tweede KamerBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden