PvdA-bestuur steunt regeerakkoord

Het partijbestuur van de PvdA steunt het nieuwe coalitieakkoord. Het bestuur adviseert het partijcongres zaterdag in Zwolle in te stemmen met de toetreding tot het kabinet met het CDA en de ChristenUnie....

ANP

Volgens partijvoorzitter Michiel van Hulten overheerst bij het bestuur een gevoel van tevredenheid over wat er allemaal is binnengehaald. Het bestuur heeft zijn advies opgesteld na een uitgebreide discussieronde in de partij. Daarin bleek dat veel PvdA’ers teleurgesteld zijn dat er deze kabinetsperiode geen onderzoek komt naar de manier waarop Nederland betrokken is geraakt bij de oorlog in Irak.

De PvdA-achterban kan tijdens het congres echter alleen maar ja of nee zeggen tegen het totale pakket. Wijzigingen aanbrengen in het akkoord is niet mogelijk. Maar volgens het bestuur spraken de meeste leden tijdens de discussie rondes hun tevredenheid uit. Algemeen werd vastgesteld dat Nederland met dit coalitieakkoord een socialere koers gaat varen.

Het partijbestuur had wel grote moeite met de passage over het homohuwelijk. Maar het bestuur vertrouwt er op dat gemeenten in het hele land het voorbeeld van Amsterdam volgen. Daar besloot de gemeenteraad deze week trouwambtenaren alleen te benoemen als zij bereid zijn homostellen in de echt te verbinden.

Daar waar het coalitieakkoord een ban legt op het zelfs maar onderzoeken van de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, kondigt het PvdA-bestuur aan dat de partij daar zelf wel over zal blijven nadenken en er plannen voor zal maken.

Tot slot roept het bestuur de Tweede Kamerfractie van de PvdA op om de rechten van de vrouw, de uitwerking van de AOW-plannen en de behandeling van medisch ethische vraagstukken scherp te bewaken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden