Live

PvdA-bekendmaking van minuut tot minuut: Samsom wil premier worden

Diederik Samsom is vandaag met overmacht gekozen tot de nieuwe leider van de PvdA. Bij de ledenraadpleging, waarin een record van 68 procent van de leden stemde, kreeg hij ruim 54 procent van de stemmen. Ronald Plasterk werd tweede met ruim 31 procent. De overige kandidaten volgden op grote afstand.

Beeld anp

In zijn overwinningstoespraak zei Samsom dat hij oppositie voeren tegen het kabinet-Rutte ziet als zijn 'eerste, tweede en derde taak'. Samsom zei dat de PvdA met 'heldere alternatieven' moet komen om de economie te laten groeien. 'Ook als dat moeilijke keuzes vergt.' Dan zal volgens hem een bijdrage gevraagd worden van mensen die dat kunnen dragen. 'Wij zullen Nederland laten zien dat er een betere weg uit crisis is.'

VK.nl hield een liveblog bij. Lees hier van minuut tot minuut terug wat er gebeurde.

16.59 uur:
Lees hier ons profiel over Diederik Samsom.

16.50 uur:
PvdA-Kamerlid Jacques Monasch is blij met de uitslag. 'Waar Kok ze in #RodeHoed ooit afschudde, steekt @diederiksamsom de Rooie Veren weer trots omhoog. Belang van de publieke zaak als kompas #PvdA', schrijft hij op Twitter.

16.36 uur:
Ronald Plasterk werd tweede in de verkiezing. Hij zich weer richten op zijn taak als woordvoerder financiën. Plasterk zei blij te zijn met het vertrouwen dat hij van ongeveer een derde van de stemmers heeft gekregen. 'Het is een heldere uitslag. De leden mogen stemmen en dan kun je winnen of verliezen. Ik heb er volledig vrede mee dat het op een goede manier is gegaan.' Volgens Plasterk is er de afgelopen weken een 'eerlijke en open strijd' gevoerd.

16.29 uur:
SP-leider Emile Roemer heeft ook gereageerd. 'Van harte gefeliciteerd! Ik zie uit naar de samenwerking. Hard nodig tegen dit afbraakkabinet.'

16.26 uur:
Overigens is dit de eerste keer dat Ronald Plasterk, volgens zijn eigen woorden, een wedstrijd heeft verloren.

16.21 uur:
Een korte samenvatting. Diederik Samsom heeft de verkiezingen om het PvdA-partijleiderschap overtuigend gewonnen. Hij kreeg direct 54 procent van de stemmen. Ronald Plasterk kreeg 31,6 procent. De overige kandidaten volgden op grote afstand.

Zo'n 68 procent van de 53.000 partijleden hebben gestemd. Dat is een record-opkomst. Het nieuws werd met groot enthousiasme onthaald in de Rode Hoed.

16.18 uur:
Samsom geeft aan ook beschikbaar te zijn als lijsttrekker bij de volgende verkiezingen. 'Ik verwacht dat er dan meerdere kandidaten zijn en ik verwacht dat de winnaar beschikbaar is als kandidaat-premier'. De persconferentie is afgelopen.

16.17 uur:
Jolande Sap, fractievoorzitter GroenLinks: 'Hartelijke felicitaties aan Diederik Samsom. Ik wens hem veel succes als nieuwe fractievoorzitter van de PvdA. Met zijn achtergrond heeft GroenLinks er een groene bondgenoot bij. Er is een hoop te doen voor een groener, socialer en progressiever Nederland. Ik kijk uit naar een goede samenwerking.'

16.15 uur:
'Het hart klopt links van het midden. We moeten duidelijker zijn. Vanaf dinsdag is mijn belangrijkste eerste, tweede en derde taak oppositie voeren tegen het kabinet-Rutte', zegt Samsom.

16.11 uur:
Nu is het tijd voor vragen. Samsom verwacht dat alle medestrijders lid blijven van de campagne. 'We hebben laten zien hoe we als één team een prachtige strijd kunnen voeren'

16.10 uur:
'Nederland kan weer dat land zijn waar we meer zijn dan een verzameling individuen. Een sterke PvdA gaat daar voor zorgen. Dank u wel', Samsom is klaar met zijn speech. Een ovationele applaus volgt.

16.09 uur:
'Eerlijk delen, kansen bieden en vooruitgang houden, dat worden onze peilers', zegt Samsom. 'Wij zetten in op de versterking. De straat, de school, de agent en de verpleger. De PvdA zal het herstel van de publieke zaak weer tot haar absolute prioriteit moeten maken.'

16.08 uur: '
Wij zullen de strijd aangaan met het onverstandige en soms onfatsoenlijke beleid va het kabinet-Rutte aan', zegt Samsom. Volgens hem zal de tussenformatie ertoe leiden dat er alleen maar visieloos wordt gekort. 'Dat vereist het sterkst mogelijke weerwoord'.

16.06 uur:
'Want een energie en wat een betrokkenheid hebben we de afgelopen weken gezien. Ik herinner met café de Reutel in Middelburg. Ronald en ik stonden op het biljart. De mensen puilden bijna uit het raam', zegt Samsom.

16.05 uur:
Diederik Samsom heeft nu het woord. 'Ik ben een trots en strijdbaar partijleider van de PvdA. Ik ben dankbaar voor het vertrouwen van de leden en dank aan mijn formidabele mede-kandidaten.'

16.04 uur:
'Jullie hebben onze partij laten zien hoe sterk onze partij is. Ontzettend bedankt voor jullie strijd', zegt Spekman.

16.02 uur:
Met ruim 54 procent van de stemmen heeft Diederik Samsom gewonnen. Hij wordt de opvolger van Job Cohen. Plasterk kreeg 31,6 procent van de stemmen. Albasyrak 8,2 procent, Martijn van Dam 3,9 procent en Lutz Jacobi 2,3 procent.

16.01 uur:
Spekman noemt de verkiezing 'een feest van de democratie'. Luid gejuich klinkt.

16.00 uur:
Hans Spekman staat nu achter het katheder. Hij memoreert eerst aan de slachtoffers van de busramp in Zwitserland.

15.59 uur:
Het aftellen kan beginnen. Over 1 minuut is de uitslag bekend.

15.57 uur:
Het is nog niet bekend hoeveel van de 53.000 PvdA-leden hebben gestemd.

15.53 uur:
Morgen zal het PvdA-congres deze verkiezingsuitslag officieel bekrachtigen. Hoewel de Kamerfractie vrij is om zelf een nieuwe leider te kiezen, is er al beloofd zich aan de keuze van de partijleden te committeren.

15.50 uur:
Ga hier naar ons uitgebreide dossier over de opvolgingsstrijd binnen de PvdA.

15.46 uur:
Pvda-Kamerlid Sjoera Dikkers is in de Rode Hoed. 'Nu in de #rodehoed. Spanning te snijden. Verschillende Campagneteams met vlekje in hun nek. Ik ook wel een beetje', schrijft ze op Twitter.

15.45 uur:
Terwijl de rest van Nederland de uitslag om 16.00 hoort, krijgen de verschillende kandidaten hem nu ongeveer te horen. Aan partijvoorzitter Spekman de taak ervoor te zorgen dat er niet voortijdig getwitterd wordt.

15.39 uur:
Deze campagne was in niets te vergelijken met die van bijvoorbeeld de Republikeinen in de VS. De vijf kandidaten hebben zich keurig aan de afspraak gehouden om elkaar niet zwart te maken. De grootste inhoudelijke tegenstelling gingen over de vraag in hoeverre de PvdA nieuwe strenge Europese begrotingsregels moet steunen en of er een gebedsruimte mag zijn in openbare schoolgebouwen.

15.36 uur:
In hoeverre hangt de schim van Lodewijk Asscher over deze verkiezingen? Lees hier ons artikel.

15.33 uur: Martijn van Dam heeft in ieder geval zin in de uitslag. 'Op naar A'dam voor bekendmaking nieuwe leider PvdA. Of leider nieuwe PvdA, je weet t tenslotte maar nooit... Om 16u weten we het', tweette hij.

15.31 uur:
Zo op het eerste oog heeft de leiderschapsverkiezing de PvdA goed gedaan. De afgelopen twee weken won de partij vijf zetels in de peilingen.

15.30 uur:
Over een half uur is bekend wie de ledenraadpleging heeft gewonnen. Diederik Samsom en Ronald Plasterk zijn de favorieten. Volgens diverse peilingen kunnen zij op een stuk meer stemmen rekenen dan Nebahat Albayrak, Martijn van Dam en Lutz Jacobi.

Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden