PvdA Amsterdam weigert Marcouch

Het afdelingsbestuur van de PvdA in het nieuwe Amsterdamse stadsdeel Nieuw West weigert Ahmed Marcouch voor te dragen als lijsttrekker.

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

In plaats van Marcouch (40) wordt door een meerderheid van het afdelingsbestuur Achmed Baadoud (37) voorgedragen, wethouder van Financiën in het stadsdeel Osdorp dat met Slotervaart en Geuzenveld-Slotermeer opgaat in stadsdeel Nieuw West.

Partijprominent

Marcouch heeft zijn medewerkers laten weten terug te treden als hij geen lijsttrekker wordt. Marcouch, oud-politieman en moskeevoorzitter, ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot partijprominent en Bekende Nederlander. Zijn stadsdeel Slotervaart wordt door landelijke politici beschouwd als proeftuin met onorthodoxe maatregelen. Inmiddels heeft hij het gehele kabinet uit Den Haag op bezoek gehad.

Met de voordracht van de ook in Amsterdam onbekende Baadoud is er sprake van een bestuurscrisis, beaamt afdelingsvoorzitter Hans Aertsen. Herhaaldelijke pogingen van landelijk partijvoorzitter Lilianne Ploumen om het conflict te sussen, zijn mislukt. Gezocht wordt naar een externe bemiddelaar, een zwaargewicht.

Voor de kandidatenlijst van de komende gemeenteraadsverkiezingen koos de PvdA-afdeling niet voor een lijsttrekkersdebat maar voor een onafhankelijke voordrachtscommissie met onder anderen Farid Azarkan, directeur van het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN). Azarkan is geen lid van de PvdA en wenst zich van elk commentaar te onthouden. De commissie schoof afgelopen donderdag unaniem Marcouch naar voren.

Te omstreden

Het afdelingsbestuur dacht er anders over. Slechts vier leden, onder wie voorzitter Aertsen, kozen voor Marcouch, zes leden voor Baadoud. Reden voor de tegenstemmers: Marcouch is te uitgesproken en omstreden, ook in Marokkaanse kring. Met name zijn in islamitische kring als te progressief ervaren homobeleid en harde woorden over Marokkaanse overlastplegers (‘tuig’) worden hem niet in dank afgenomen.

Tevens speelt mee dat Badoud, anders dan Marcouch, een strikte scheiding voorstaat van zijn geloof (moslim) en politiek.

Na drie dagen crisisberaad barstte zondag de bom: de commissie gaf haar opdracht terug, vier bestuursleden traden af. Op verzoek van Ploumen (zij dreigde eerder het gehele bestuur terzijde te schuiven met als argument dat de PvdA het zich niet kan veroorloven zo’n prominent als Marcouch te passeren) blijven voorlopig alle leden van commissie en afdelingsbestuur op hun post.

De ledenvergadering stemt op 7 december over de uiteindelijke kandidatenlijst.

(Joost van den Broek / de Volkskrant) Beeld
(Joost van den Broek / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden