PvdA-achterban in actie tegen JSF

HILVERSUM (ANP) - Afdelingen van de PvdA in Utrecht en Groningen werken aan moties waarmee ze de partij zaterdag op het congres willen dwingen af te zien van de aanschaf van twee testtoestellen van het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF).

Er is al steun van de afdelingen Zutphen, Den Haag, Amersfoort en Woerden, zei Ruben Post van de PvdA in Utrecht woensdag in het televisieprogramma EénVandaag. Volgens Piet Boekhoudt van de afdeling Groningen Stad is de aanschaf in deze economische tijden geen verstandige zet. Ook in Amsterdam wordt gewerkt aan een motie tegen de JSF, meldden ingewijden eerder deze week.

PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink wilde niet reageren in de uitzending. Ook Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie ging niet inhoudelijk op de kwestie in. De coalitiepartijen blijven stil omdat zij in onderhandeling zijn over maatregelen om de economische crisis te bezweren. ,,Ik heb begrepen dat alles op tafel ligt daar, dus ik neem aan ook deze portefeuille'', zei Voordewind.

Internetpeiling

Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) zei te begrijpen dat mensen denken dat er nu 5,7 miljard euro wordt uitgegeven voor de toestellen. Maar dat is niet zo, zei hij. De staatssecretaris heeft voor de testtoestellen 270 miljoen euro begroot. De rest van het geld zal veel later worden uitgegeven als Nederland voor de JSF kiest.

Volgens Eénvandaag blijkt uit een eigen internetpeiling dat de leden van de PvdA en de ChristenUnie in meerderheid tegen de testtoestellen zijn. Het programma stelde op haar website dat De Vries de toestellen zo snel mogelijk wil aanschaffen, maar dat er alternatieven zijn. Het vroeg mensen of zij voor of tegen zijn. Van de achthonderd mensen die zichzelf hebben opgegeven voor de peilingen en die stellen dat ze lid zijn van de PvdA is 83 procent tegen. Van achthonderd die zeggen lid van het CDA te zijn is 40 procent tegen en 38 procent voor. Van de tweehonderd leden van de ChristenUnie is 55 procent tegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden