Puttenaren tegen rondweg om dorp

Tweederde van het dorp Putten zal bij een eventueel referendum tegen de aanleg van een omleiding van de N303 stemmen....

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

De enquête is gehouden in opdracht van belangenvereniging Landelijk Gebied Putten. De voorgenomen weg doorklieft hun buurtschap Huinen, maar ontlast Putten. Voorzitter Wiebe de Boer is daarom verrast door de uitkomst, die een heel andere stemming in het nabijgelegen dorp weerspiegelt dan het besluit dat op 6 juli door de gemeenteraad is genomen.

De provinciale weg is onderdeel van het coalitieakkoord van Gemeentebelangen, CDA en SGP. Dat politieke standpunt was bij de verkiezingen niet duidelijk. Volgens veel Puttenaren maakte vooral wethouder Wien van den Brink van Gemeentebelangen (Tweede-Kamerlid voor de LPF en oud-varkensboerenleider) zich schuldig aan kiezersbedrog. Hij was altijd fel tegen de omleiding.

Op zijn beurt verwijt het college de bevolking een kortetermijnvisie. De omleiding is het eerste deel van een doortrekking naar de A28. Wanneer Putten nu weigert, kan het dorp het vervolg wel vergeten.

Putten wordt al dertig jaar geconfronteerd met alternatieven voor het verkeer door het dorp. Niemand weet precies vertellen waarom een rondweg telkens op de agenda komt. De provinciale CDA-fractie zorgde voor de opname ervan in het meest recente Statenakkoord.

De bewoners van Huinen ontlenen steun aan de enquête: slechts 34 procent acht de weg noodzakelijk, 60 procent van de respondenten ervaart het centrum van Putten als veilig. Bij een referendum zal 56 procent tegen een omleiding stemmen, 28 procent voor.

De provincie wilde deze week een besluit nemen over de N303, maar in augustus zijn dassenburchten gevonden. Woensdagavond buigt de statencommissie zich er opnieuw over.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden