'Pussy-hiphop' en de hoofdredacteur van de week

Frans Lomans kwam eerlijk uit voor zijn fouten en Leon de Winter vergat even het verschil tussen fictie en non-fictie.

Paul Onkenhout en Haro Kraak
Leon de Winter Beeld Jiri Buller
Leon de WinterBeeld Jiri Buller

Top

Die wat verwaarloosd ogende man die woensdagavond bij RTL Late Night rustig vertelde wat er allemaal was gebeurd nadat hij in 2014 onaangekondigd bezoek kreeg van twee leden van de niet zo frisse motorclub No Surrender, was Frans Lomans. Hij is hoofdredacteur van Panorama.

Nadat NRC het voorval had gemeld, stond Lomans woensdagochtend voor een moeilijke keuze: wegduiken, desnoods na een korte verklaring, of de deur openzetten.

Hij koos voor het laatste. Kranten werden te woord gestaan, de invitatie van RTL Late Night werd geaccepteerd. Lomans vertelde precies wat was voorgevallen en legde zijn beweegredenen uit.

Daardoor werd het volkomen begrijpelijk dat hij het contract ondertekende om af te zien van verdere publicaties over No Surrender in de serie van verslaggeefster Mylène de la Haye. Het was het risico niet waard.

Waarom hij geen aangifte had gedaan? Bij een weekblad dat veel over misdaad schrijft, zijn bedreigingen risico van het vak. Panomama bleef in de jaren daarna gewoon over No Surrender en leider Klaas Otto schrijven.

Wat Lomans er achteraf van vond dat hij met de motorclub in zee was gegaan? 'Een blunder. En dan druk ik mij nog zacht uit.' Frans Lomans is de hoofdredacteur van de week.

Paul Onkenhout

Frans Lomans Beeld
Frans LomansBeeld

Flop

Je moet het Leon de Winter nageven: hij is inventief en onvoorspelbaar. Woensdag poneerde hij de lekkere term 'grof geil rechts'.

In zijn column in De Telegraaf viel de naam van Trump niet, maar het was duidelijk dat De Winter de ophef over diens kruisgrijperij hypocriet vond. Over de schunnige teksten van Obama-vrienden Jay-Z en zijn vrouw Beyoncé maakt niemand zich druk. De Winter voorzag wakker Nederland maar even van een vertaling van de 'pussy-hiphop', ter illustratie. Hij ontwaarde een mechanisme: links geil is lekker, rechts geil is fout. 'Dit zijn de regels van het spel.'

Als dit inderdaad een spel was, kon je De Winter meermaals betrappen op valsspelen. Achteloos gooide hij seks tussen echtgenoten en het aanranden van vreemde vrouwen op één hoop. Zou De Winter soms de school aanhangen dat nee eigenlijk ja betekent? Hij vatte de teksten van een rapper en een zangeres op als autobiografische non-fictie - toch vreemd voor een romanschrijver. Bovendien stelde hij de woorden van een supporter van de president gelijk aan de woorden van een presidentskandidaat. Is Obama verantwoordelijk voor alle songteksten van een rapper als hij zegt er graag naar te luisteren?

Nee joh. Maar soms moet je de regels van het spel een beetje buigen om je punt te maken.

Haro Kraak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden