Pushing The Wheel is kijkje in een creatief werkproces

Pushing The Wheel is een obscure hardvochtige modeshow voor de argeloze toeschouwer. Het optreden blijft steken in een onderzoek naar Van den Broeks eigen oeuvre.

Frauke Mariën in Pushing The Wheel.Beeld Maarten Vanden Abeele.

Het is háár jubileum, natuurlijk. Een feestje waard. Danseres en choreografe Ann Van den Broek heeft in vijftien jaar een stevig gezelschap op de kaart gezet, WArd/waRD, met spannende, vaak prijswinnende voorstellingen. Haar danstaal verenigt drift & precisie met bedwelming & controle tot een strakke, repetitieve bewegingsvorm mét emotionele inhoud, zoals bijvoorbeeld verzet tegen vrouwenvleeskeuringen, verdriet om haar vroeg gestorven broer of rouwrituelen rond grafmonumenten.

In oktober veroverde ze met The Black Piece de Zwaan voor de meest belangwekkende dansvoorstelling. Nu viert ze die winst en dat jubileum in Pushing The Wheel, naar een zin uit de titelsong Jubilee Street, van haar favoriete zanger Nick Cave & The Bad Seeds. Het nummer is vier keer integraal te horen, vooruit het is tenslotte háár jubileum. Ze geeft zelf op het podium cues in een proces, waarin een (zogenaamde) studiorepetitie rond alle kledingrekken van vroegere producties langzaam tot voorstelling moet uitgroeien. Dat laatste wil maar niet gebeuren.

Het optreden blijft te veel steken in een persoonlijk onderzoek naar haar eigen oeuvre. Op een krijtbord citeert ze voorstellingstitels; ze stapelt scènefoto's, welke herinnering, welk materiaal interfereert met elkaar? Een geluidsman mixt contactgeluiden met muziekfragmenten. Een cameraman filmt geel uitgelichte close ups, gemonteerd met eerder opgenomen materiaal waarop oud-dansers playbacken, verstoppertje spelend tussen wéér die kledingrekken. De bewegingscitaten zijn talloos; rekwisieten bekend uit eerder werk: rode hakken, vleeskleurig ondergoed, witte pakken, rood breiwerk, zwarte snorren. Dansers verkleden zich voortdurend, ze paraderen, kruipen en stampdansen.

. Een afstandelijke memory lane voor kenners. Een obscure, hardvochtige modeshow voor argeloos instappende toeschouwers. 'Practice what you preach', herhaalt Cave tientallen keren: 'Doe wat je zegt!'. Van den Broek 'zegt wat ze doet': Pushing The Wheel is een kijkje in creatief werkproces, maar spijtig genoeg geen publieke jubileumvoorstelling.

Pushing The Wheel, Ann Van den Broek door Ward/ waRD. 4/11, Rotterdamse Schouwburg. Tournee t/m 3/4.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden