'Purmerlandmoorden door één man gepleegd'

De moorden op Mohamed Benbouker, Maurice Bouhuijs en Arjan Kools zijn door één man gepleegd en die ligt op het kerkhof. De 34-jarige Rahim D. is volgens twee verdachten degene geweest die de drie slachtoffers op 20 december 2011 heeft doodgeschoten.

Officier van Justitie mr. Valk (links) met op de voorgrond (v.l.n.r.) Martijn W. met zijn advocaat mr. Van Rooij, James P. met zijn advocaat mr. Franken. Op de achtergrond (v.l.n.r.) rechters: mr. Jansen, voorzitter mr. Burgers en mr. Van Kuieren in de Bunker-rechtbank in Amsterdam-Osdorp Beeld anp
Officier van Justitie mr. Valk (links) met op de voorgrond (v.l.n.r.) Martijn W. met zijn advocaat mr. Van Rooij, James P. met zijn advocaat mr. Franken. Op de achtergrond (v.l.n.r.) rechters: mr. Jansen, voorzitter mr. Burgers en mr. Van Kuieren in de Bunker-rechtbank in Amsterdam-OsdorpBeeld anp

D. schoot zichzelf dood toen een arrestatieteam van de politie hem in mei 2012 in Amsterdam-Noord wilde oppakken.

Urenlange videoreconstructie
Vandaag begon het proces tegen vier mannen die voor de zogeheten Purmerlandmoord terechtstaan. De rechtbank bekeek een urenlange videoreconstructie die de politie met de verdachten James P. (38) en Arnold van L. (47) maakte. Beiden wijzen Rahim D. als de schutter aan.

Het motief voor de moorden is vooralsnog duister. Volgens James P. moest Benbouker worden aangepakt, onder meer omdat hij de vrouw van Van L. zou hebben verkracht. P. zat die avond naar eigen zeggen in de auto met Rahim D. Zij reden de auto waarin Benbouker en Van L. zaten klem langs de Kanaaldijk, in de buurt van Purmerland. Benbouker (34) werd daar geliquideerd, zijn lichaam in het Noordhollandsch Kanaal gegooid. Hij werd pas weken later gevonden.

Kort daarna schoot D., volgens de in de reconstructie vastgelegde verklaringen, met een machinepistool Bouhuijs (40) en Kools (42) dood, op een nabijgelegen parkeerplaats. Onduidelijk is nog waarom ook zij moesten worden geliquideerd. Mogelijk dat daarover de komende dagen meer op tafel komt.

Meerdere dagen uitgetrokken voor proces
De Haarlemse rechtbank, om veiligheidsredenen uitgeweken naar de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp, heeft meerdere dagen voor het proces uitgetrokken. Morgen bespreken de rechters het aandeel van verdachte James P. Hij werd in november 2012 aangehouden in Suriname.

De zaak heeft mogelijk te maken met een conflict in de grootschalige wiethandel. Justitie vervolgt twee van de vier verdachten ook voor professionele wietteelt, onder wie Arnold van L.

Volgens de planning doet de rechtbank op 17 juni uitspraak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden