Pure malt vermomd als single malt

De export van dure Schotse maltwhisky is zo explosief gestegen dat een van de Schotse distilleerderijen is gaan rommelen met zijn producten....

Van onze correspondent Peter de Waard

Cardhu, een bekroonde maltwhisky die vooral in Spanje razend populair is, werd tot nu gestookt en gerijpt in één distilleerderij. Omdat deze distilleerderij door de grote vraag te weinig voorraad heeft, wordt de whisky inmiddels gemengd met malts van andere stokerijen en als een pure malt verkocht. De pure malt wordt in exact dezelfde fles met exact hetzelfde label aan de man gebracht. Ook in kleur en smaak zijn de beide whisky's bijna niet van elkaar te onderscheiden.

Concurrenten zijn echter woedend dat Diageo op deze wijze de reputatie van de Schotse whisky te grabbel gooit. De producenten van Glenfiddich en Glenfarcias vinden dat hete vertrouwen in de echtheid van Schotse whisky in het buitenland hierdoor wordt ondermijnd. De maker van Glenfiddich, William Grant & Sons, noemt het een aanval op de Schotse whisky-industrie. Allied Domecq, dat behalve blendwhisky's ook de single malt Laphroaig maakt, spreekt van een grote bedreiging.

Diageo is zich van geen kwaad bewust. Het concern zegt dat het profiel van Cardhu op de internationale markt alleen maar is verbeterd. 'We proberen te innoveren in een industrie die niet erg openstaat voor veranderingen', aldus een woordvoerder. Niettemin is Cardhu bereid het besluit onder druk van de Schotse politiek te heroverwegen.

Politici noemen het al de grootste crisis in de geschiedenis van de whisky-industrie. De Scottish National Party (SNP) heeft deze week in zowel het Lagerhuis in Londen als het eigen deelparlement in Edinburgh een debat over de whisky-affaire aangezwengeld. 'De crisis is zeer schadelijk voor de reputatie van de Schotse whisky. Het succes van Schotse whisky op de wereldmarkt is te danken aan de kwaliteit en de onberispelijke reputatie. Daarvoor heeft de industrie zijn eigen standaarden uitgezet. Diageo moet maatregelen nemen om die standaarden ook te handhaven', aldus SNP-parlementariër Angus Robertson. De SNP vindt dat Diageo tenminste het onderscheid tussen single malt en pure malt duidelijk moet maken op het label.

Maltwhisky's onderscheiden zich van de zogenoemde blendwhisky's doordat ze worden gestookt van 100 procent vermoute gerst. De whisky moet daarnaast drie jaar hebben gerijpt in eikenhouten vaten. De voordeligere blendwhisky's bestaan uit een mix van malt en diverse andere granen.

In verschillende landen overtreffen de verkopen van Schotse whisky's inmiddels die van locale producten als ouzo (in Griekenland) en bourbon (in de VS). Met een omvang van 2,2 miljard pond is de export van whisky voor de Britse economie belangrijker dan die van automobielen, producten uit de chemische industrie of apparatuur voor de ICTbranche.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden