Pupillen Van Veen putten kracht uit tekorten

HEERENVEEN - 'In barre tijden zijn wij bij elkaar gebleven.' Zo schetste coach Jan van Veen de omstandigheden, waarin hij zijn schaatsteam had geprepareerd voor de NK afstanden van deze herfst. Er was geen sponsor, er was geen geld, er was alleen maar goede wil.

Schipbreukelingen die alles geven om gezamenlijk te overleven, zo werd de situatie bij het voormalige team-Hart (daarvoor Team Hofmeijer) omscreven. Maar schaarste lijkt sterk te maken, zoals vorig jaar het team van Gerard van Velde al bewees. Team Van Veen toonde zich bij de start van het seizoen een uiterst succesvol collectief.

Van de vijf schaatsers kwalificeerden zich er bij de NK afstanden vier direct voor de komende drie wereldbekertoernooien: Marrit Leenstra, Lotte van Been, Maurice Vriend en Renz Rotteveel.

De kopman van het team, het Noord-Hollandse brutaaltje Koen Verweij, leek zijn kansen weg te gooien door een fout op de kruising van de 1.500 meter. Hoewel hij de snelste tijd reed, werd hij gediskwalificeerd.

Maar coach Van Veen nam het direct op voor zijn pupil. Hij verzocht de langebaancommissie van de schaatsbond KNSB om Verweij een aanwijzingsplek toe te kennen. Die zijn er in de strikte regels (artikel 1.8) van de bond slechts in bepaalde uitzonderingsgevallen. Zondagavond liet sportdirecteur Arie Koops weten dat Verweij is geselecteerd voor de wereldbekerwedstrijden van Heerenveen (komend weekeinde) en Kolomna.

Die uitverkiezing paste in het topweekeinde voor de ploeg van Jan van Veen, waarin Marrit Leenstra zondag de enige nationale titel van de blauwe formatie veroverde. Zij won de 1.000 meter, net als twee jaar geleden, en verhaalde na afloop over alle malheur en aardigheid die het team de voorbije maanden had beleefd.

Zo moesten Leenstra, Verweij en Van Beek de portemonnee trekken om de krachttrainer te betalen, verrichtte de fysiotherapeut zijn kunsten op basis van een kilometervergoeding, ontvangt Van Veen niets en spreken Rotteveel en Vriend hun spaarcenten aan. Leenstra heeft, net als Van Beek en Verweij, een stipendium van het olympisch comité (NOC*NSF). Een sympathieke hotelier uit Oosterbeek bood het team twee weken gratis logies aan.

Maar na de goede prestaties van dit weekeinde in Heerenveen leefde er in de ploeg de hoop dat alsnog een sponsor zal toehappen. Leenstra was vol goede moed. 'Als we hier nou achteruit hadden geschaatst, dan had het anders gelegen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden