'Pupil' Sall kan Wade verslaan

'Meester, ik moet u spreken. Ik wil voor u werken.' Zo begon, althans volgens de legende, het contact tussen Macky Sall en Abdoulaye Wade. Het was in 1989. Elf jaar later werd Wade president van Senegal. Maar na komende zondag, als de tweede ronde in de verkiezingen is gehouden, kan Sall zelf wel eens de nieuwe meester blijken.

VAN ONZE CORRESPONDENT KEES BROERE

NAIROBI - Abdoulaye Wade, die inmiddels zeker 86 jaar is, zette vorige maand alles op alles om de eerste ronde te winnen. Zijn kandidatuur was fel betwist, want hij ging voor een derde termijn, terwijl de grondwet een maximum van twee termijnen voorschrijft. Wade behaalde niet de absolute meerderheid. Hij bleef steken op minder dan 35 procent.

Als tweede kwam de man uit de bus die Wade zelf ooit omschreef als zijn 'beste student'. Macky Sall dus, de 50-jarige geoloog die zijn loopbaan inderdaad voor een fors deel aan Wade te danken heeft. Nu de meeste oppositiekandidaten zich achter Sall hebben geschaard, is zijn kans op de overwinning groot.

Volgens sommigen komt daarmee hooguit een jongere versie van Wade aan de macht. Sall was immers jaren binnen diens partij actief, onder meer als premier en voorzitter van het parlement. 'Ik zou niet verbaasd zijn als na een overwinning van Sall mensen uit de liberale partij van Wade zich bij hem aansluiten', aldus de auteur Adama Gaye. 'Ik zie geen verschil tussen hem en Wade.'

Bij een overwinning van Wade, menen kenners, zou mogelijk al snel een jongere versie van hemzelf aan de macht komen. De oude, en overduidelijk broze president zou na een paar jaar zijn zoon Karim in het zadel willen helpen. Karim Wade (43) is een van de machtigste en rijkste politici en zakenmensen in Senegal.

Het zal voor de familie Wade een overwinning van Macky Sall extra pijnlijk maken. Hij was het immers die als parlementsvoorzitter het lef had om Karim ter verantwoording te roepen en om 'de bonnetjes' te vragen voor het vele geld dat hij had uitgegeven voor de bijeenkomst in Dakar van de Organisatie van de Islamitische Conferentie. Een moedig gebaar, dat snel daarna het politieke einde van Sall leek aan te kondigen.

Eind 2008 verliet Sall de PDS, de partij van Wade. Hij werd onder meer burgemeester van zijn geboortestad Fatick.

Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen dit jaar onderscheidde Sall zich door niet eindeloos te klagen over de kandidatuur van Wade, maar stad en land af te gaan om zelf kiezers te vinden. In de eerste ronde kreeg hij ruim 27 procent van de stemmen.

Macky Sall staat bekend als een sober en pragmatisch politicus. Iemand die hard werkt en weinig glimlacht. Hij heeft beloofd na zijn overwinning niet alleen de prijs voor eerste levensbehoeften naar beneden te brengen (iets dat hem mogelijk niet zal lukken), maar ook een einde te maken aan de concentratie van macht in de handen van die ene persoon die 'president' heet.

Zijn overwinning is in elk geval goed nieuws voor muziekliefhebbers. Youssou N'Dour, die zelf als 'ongeldig' kandidaat van de lijst werd gevoerd, heeft gezegd bij een zege van Sall op 4 april, de onafhankelijkheidsdag, in de hoofdstad Dakar een gratis concert te geven. Om daarna de politiek dan toch echt vaarwel te zeggen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden