aanpassingen maatregelenpunt voor punt

Punt voor punt: deze aanpassingen doet het kabinet aan de coronamaatregelen

De basisscholen mogen over twee weken voorzichtig weer open en er mag iets meer worden gesport, maar verder blijven alle lockdownmaatregelen van kracht. Het kabinet wil geen enkel risico nemen. Alle aangepaste maatregelen op een rij.

Premier Rutte dinsdagavond tijdens de bekendmaking van de aangepaste maatregelen.
 Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Premier Rutte dinsdagavond tijdens de bekendmaking van de aangepaste maatregelen.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

• Basisscholen, speciaal onderwijs in basisschoolleeftijd, buitenschoolse opvang gaan op 11 mei (gedeeltelijk) weer open.

• Kinderdagverblijven en gastouderopvang gaan helemaal open per 11 mei.

• Leerkrachten en personeel in de opvang krijgen dezelfde testmogelijkheden als zorgpersoneel.

• Voorgezet onderwijs wordt gevraagd om zich voor te bereiden op een 1,5-meter-school, per 1 juni.

• Kinderen in de basisschoolleeftijd (tot 12 jaar) mogen in teamverband weer trainen vanaf 28 april. Geen onderlinge wedstrijden.

• Jongeren in de middelbareschoolleeftijd krijgen meer ruimte om buiten te sporten, maar zonder officiële wedstrijden en met 1,5 meter afstand.

• Evenementen worden afgelast tot 1 september: Dat betekent geen betaald voetbal, geen festivals als Zwarte Cross en Lowlands, en geen Vierdaagse van Nijmegen.

• Contactberoepen zoals kappers, nagelsalons en masseurs kunnen voorlopig nog niet beoefend worden. In de komende weken wordt onderzocht wat er nodig is om dat door te laten gaan. Tandartsen en mondhygiënisten mogen wel weer aan het werk, onder strikte voorwaarden, met goede beschermingsmiddelen.

• De bezoekregeling voor mensen in verpleeghuizen wordt tot nader order opgeschort, zoals nu ook het geval is.

• Voor de zekerheid, zegt premier Rutte: de maatregelen die nu gelden blijven gelden. Doe boodschappen alleen, houd 1,5 meter afstand, hoest en nies in je elleboog en blijf thuis.

• Vandaag verlengt het kabinet de maatregelen die het niet kan verruimen tot 20 mei. Dat betekent dat musea, horeca en andere gelegenheden dicht blijven. In de week voor 20 mei wordt besloten of die maatregelen versoepeld kunnen worden.

Scholen mogen dus voorzichtig weer open. Heeft de sluiting wel iets geholpen?

Voorlopig is de corona-app voor contactonderzoek nog ver weg. En dat terwijl het ministerie met ongekende voortvarendheid aan de slag ging. Wat ging er mis?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden