Pulp Fiction-producer Harvey Weinstein beschuldigd van seksuele intimidatie

Hollywood-producer en Oscar-winnaar Harvey Weinstein is in opspraak geraakt na een artikel in de New York Times. De krant schrijft dat Weinstein tijdens zijn lange carrière tal van vrouwen, onder wie de actrice Ashley Judd, seksueel heeft lastiggevallen. Weinstein, al decennia lang een van de machtigste figuren in de Amerikaanse filmwereld, besloot donderdag tijdelijk verlof te nemen van zijn werk bij zijn productiemaatschappij.

Harvey Weinstein, Hollywoodproducer van o.a. Pulp Fiction en Shakespeare in Love.Beeld AP

Het gaat voornamelijk om vrouwen die voor Weinstein hebben gewerkt. Het artikel is als een bom ingeslagen in Hollywood, waar de producent van films als Pulp Fiction, Shakespeare in Love en Good Will Hunting een vrijwel onaantastbare status genoot. In het artikel vertelt Ashley Judd dat Weinstein haar twintig jaar geleden in zijn hotel uitnodigde voor wat zij dacht dat een werkontbijt was. Maar toen zij zijn hotelkamer binnenkwam, stond hij daar in zijn badjas en vroeg hij haar hem een massage te geven of toe te kijken hoe hij een douche nam.

Het enige waar ze aan dacht, vertelde Judd, was 'hoe ik zo snel mogelijk uit de kamer kom, zonder Harvey Weinstein tegen me in het harnas te jagen'. Na twee decennia is ze tot de conclusie gekomen dat ze haar mond niet langer wil dichthouden. 'Vrouwen hebben onder elkaar al zo lang over Harvey gepraat, dat het hoog tijd is dit eens publiekelijk te bespreken.'

Schikkingen

Ook andere vrouwen die met Weinstein hebben samengewerkt vertelden soortgelijke ervaringen met hem te hebben gehad. Eén medewerkster, Emily Nestor, werd al op de tweede dag bij het bedrijf door Weinstein in zijn hotelkamer ontboden. Hij beloofde haar dat hij haar zou helpen met haar carrière als ze op zijn seksuele avances zou ingaan.

Volgens de New York Times zouden verscheidene vrouwen bij Weinsteins productiebedrijven Miramax en Weinstein Productions hebben geklaagd over zijn gedrag. In 2015 schreef een vrouwelijke medewerker een interne memo, waar uiteindelijk niets mee gebeurde nadat er een schikking met haar werd getroffen. In de afgelopen dertig jaar zou Weinstein zeker acht vrouwen financieel hebben gecompenseerd om te voorkomen dat zij met hun klachten naar buiten zouden treden.

'Lasterlijk'

Weinsteins advocaat zei dat het artikel in de New York Times allerlei 'lasterlijke' uitspraken over zijn cliënt bevatte, maar ze wilde niet ingaan op welke aantijgingen Weinstein bestrijdt.

De producent zelf sprak in een verklaring zijn spijt uit over hoe hij zich in het verleden heeft gedragen. 'Ik begrijp dat de manier waarop ik me in het verleden tegenover collega's heb gedragen, veel pijn heeft veroorzaakten daarvoor wil ik mij diep verontschuldigen.' Maar hij wees erop dat hij 'opgroeide in de jaren '60 en '70, toen de regels wat betreft gedrag op de werkplaats anders waren', aldus Weinstein. 'Dat was destijd de cultuur. Sindsdien heb ik geleerd dat het geen excuus is, niet op kantoor en niet erbuiten. Tegenover niemand.'

Na de gemaakte excuses, die staat in een uitgebreide verklaring, liet de advocaat van de producent weten dat Weinstein overweegt om de New York Times aan te klagen. Het stuk bevat onwaarheden en is voornamelijk gebaseerd op ongetoetste verklaringen, aldus de advocaat. De krant bestrijdt dit en voegt hieraan toe dat Weinstein wist dat het artikel gepubliceerd zou worden, en de kans heeft gekregen te reageren voordat het in de krant verscheen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden