Puinruimers SNS Reaal verdacht van oplichting

Ze moesten puinruimen bij de vastgoedtak van SNS, maar dachten volgens justitie vooral aan zichzelf. Negen van hen staan vandaag voor de rechter.

Minister Dijsselbloem kondigt in 2013 de nationalisatie aan van SNS Reaal, een direct gevolg van de problemen bij de vastgoedtak.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Hij moest de rotzooi opruimen, de shit oplossen. Bank en verzekeraar SNS Reaal raakte tijdens de economische crisis in grote problemen door de vastgoedportefeuille. Miljoenen had de bank uitgeleend aan vastgoedondernemers die mooie plannen hadden voor schitterende gebouwen. Door de crisis stonden die gebouwen echter leeg, werden ze minder waard en konden de ondernemers SNS niet terugbetalen.

Daarom werd in 2009 Buck Groenhof binnengehaald, als puinruimer. Binnen de bank waren er nauwelijks mensen met verstand van vastgoed. Groenhof had daar wel ervaring mee. Hij moest de vastgoedportefeuille van de bank verkleinen. Vastgoed verkopen, leningen afbouwen, zodat de risico's voor SNS Reaal kleiner werden.

Een paar jaar deed hij dat. Hij haalde in die periode allerlei bekenden binnen, als consultant, om te helpen bij deze klus. In oktober 2012 vertrok Groenhof. Er waren weinig mensen die klaagden over zijn werk. Hij had hard gewerkt en best goede resultaten geleverd.

Oplichting en witwassen

Toch werd hij een paar maanden na zijn vertrek opgepakt, nadat SNS Reaal aangifte tegen hem had gedaan wegens oplichting en witwassen. De bekenden die hij inhuurde bij SNS, moesten hem een deel van hun inkomsten betalen. SNS was daarvan niet op de hoogte. Vandaag begint het proces tegen de voormalig puinruimer en acht medeverdachten. Vijf andere verdachten schikten al met justitie.

SNS Reaal werd begin 2013 door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem genationaliseerd, vanwege de aanhoudende problemen bij de vastgoedtak van de bank.

Strafbaar

De vastgoedtak Property Finance was in 2006 door de toenmalige topman Sjoerd van Keulen gekocht om SNS Reaal te doen opstomen in de vaart der volkeren. Jaren later zorgde dit relatief kleine onderdeel ervoor dat SNS Reaal ten onder ging. Daar gaat deze strafzaak evenwel niet om. Alles draait om de vraag of het strafbaar is dat Groenhof en zijn medeverdachten vergoedingen onderling verrekenden. Valsheid in geschrifte, witwassen, oplichting en niet-ambtelijke omkoping, aldus justitie.

Misschien niet handig, bijvoorbeeld dat SNS er niets van wist, aldus Groenhof, maar niet strafbaar. Daarom liet hij via zijn advocaat ook altijd weten dat hij gewoon met zijn eigen naam in de krant wilde. Hij had toch gewoon zijn werk gedaan? Was er iemand benadeeld? En dat hij vrienden en bekenden had ingehuurd, was ook logisch. Hij moest toch mensen hebben op wie hij kon bouwen, van wie hij wist wat ze konden? Groenhof meent dat SNS door aangifte tegen hem te doen de aandacht afleidt van de werkelijke problemen: dat door incompetentie en gerotzooi SNS kapot ging.

Groenhof werd door SNS Reaal ingehuurd via het bureau Boer & Croon. Zijn salaris werd overgemaakt naar dit adviesbureau, dat er tientallen procenten afhaalde en het restant uitbetaalde aan Groenhof. Zo gebeurde het dat managers die Groenhof vervolgens rechtstreeks inhuurde meer verdienden dan hij. Ze hoefden immers als zzp'er geen deel af te staan aan een adviesbureau. Zo ontving Groenhof volgens justitie in totaal rond de 1,2 miljoen euro in de periode dat hij bij SNS Reaal werkzaam was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden