Puinhopen

Het leuke van een exact vak als natuurkunde is dat de natuurwetten overal hetzelfde zijn. Fysici kunnen met elke buitenlandse collega samenwerken en ze kunnen overal in de wereld werken....

Twee weken geleden ben ik een paar dagen naar Berlijn geweest. Op Schiphol in de stromende regen ingestapt en op de luchthaven Tegel in de stromende regen uitgestapt. Ik moest in de wijk Adlershof zijn. Een gebied waar ooit de wetenschappelijk crème de la crème van Oost-Duitsland werkte. Het is duidelijk dat de Duitsers van Adlershof een prestigieus wetenschappelijk centrum willen maken. Er vindt veel nieuwbouw plaats en vele universitaire faculteiten verhuizen van de binnenstad naar dit centrum. Je merkt hier niet dat Duitsland bijna, en de stad Berlijn helemaal failliet is.

Deze week ben ik de regen ontvlucht en een weekje naar Florence gegaan. Om samen te werken met een oud-promovendus van mij die daar nu zijn eigen onderzoeksgroep leidt. Ik werk in de plaats Sesto-Fiorentino, even buiten Florence. Ook hier wordt een heel wetenschappelijk centrum uit de grond gestampt. Met een aantal onafhankelijke wetenschappelijke instituten en ook nieuwbouw voor universitaire faculteiten die Florence verlaten.

Deze grote investeringen in nieuwbouw staan in schril contrast tot wat in Nederland gebeurt aan investeringen in hoger onderwijs. In veel steden staan oude universitaire gebouwen. Vol met asbest. Ooit een giftig cadeautje van de rijksoverheid. Er zijn in Nederland wel wat nieuwbouwplannen van de universiteiten, maar die plannen worden voortdurend uitgesteld doordat een onwillige rijksoverheid geen steun verleent.

De Nederlandse overheid gooit haar geld liever over de balk door te investeren in de bodemloze put die politie heet. In tegenstelling tot bij wetenschap is controle op productiviteit en kwaliteit bij de politie afwezig. Wetenschappelijk onderzoekers werken vaak buiten normale kantoortijden, zonder enig overwerk betaald te krijgen. Politiemensen werken vooral van negen tot vijf, als er geen crimininaliteit is. En dit alles gesanctioneerd door de gestaalde kaders van de politievakbonden.

Naast de gewone huisvestingszorgen heeft de Universiteit van Amsterdam nog een extra, extreem asbestprobleem bij het natuurkundig laboratorium. Zorgen die het draagvlak van de universiteit te boven gaan. Maar dat kan het rijk of de gemeente niets schelen.

Maar o wee als er asbest in het Rijksmuseum wordt vastgesteld. (De directie van het museum wist het al jaren). Ook nu waren de inspecteurs van de Arbeidsinspectie weer dapper. En met de Arbowet in de hand hebben de moedige heren ervoor gezorgd dat het museum snel gesloten werd.

Maar de Nachtwacht is geen natuurkunde. Natuurkunde is cultuur en de Nachtwacht is economie. Dat snapt iedere koopman. Ik vraag me af door wie de inspecteurs van de Arbeidsinspectie allemaal onder druk zijn gezet om zich bij het Rijksmuseum soepel op te stellen. Ik neem aan in ieder geval door de burgemeester en een paar ministers. En die bemoeienis had resultaat: het museum was weer snel open.

Kunnen de universiteiten iets verwachten van de nieuwe regering? Natuurlijk niet. In het hoofdlijnenakkoord staat niets over de huisvestingproblemen van de universiteiten. Met het opruimen van de puinhopen die je voorgangers hebben gemaakt, kun je geen sier maken. Liever zelf nieuwe puinhopen creeëren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden