NieuwsOrkaan Maria

Puerto Rico: orkaan Maria eiste veel meer levens dan orkaan Katrina

De autoriteiten van Puerto Rico hebben het officiële dodental als gevolg van orkaan Maria die vorig jaar een spoor van vernielingen over de Cariben trok, drastisch verhoogd. Volgens een wetenschappelijk rapport, opgesteld in opdracht van de gouverneur van het eiland, zijn 2.975 mensen omgekomen als gevolg van de orkaan. Tot nog toe stond het officiële dodencijfer op 64.

Buren zitten bijeen op wat is overgebleven van hun huis in het Puerto Ricaanse stadje Yabucoa.Beeld AP

Maria heeft volgens de nieuwe berekening aanzienlijk meer slachtoffers gemaakt dan Katrina, die in 2005 zware verwoestingen aanrichtte aan de kust van Louisiana en Mississippi. Daarbij kwamen naar schatting 1.200 tot 1.800 mensen het leven. President Bush kreeg destijds een storm van kritiek over zich heen, omdat hij de omvang van de ramp volstrekt onderschatte. Hoewel de rampendienst FEMA het op allerlei manieren liet afweten, prees hij het hoofd van de dienst uitbundig.

Ook president Trump kwam vorig jaar onder vuur te liggen voor zijn laconieke reactie op de ramp met Maria, een van de sterkste orkanen die Puerto Rico ooit trof. Puerto Rico valt onder de Verenigde Staten. Terwijl de plaatselijke autoriteiten klaagden over het uitblijven van hulp, zei Trump tevreden te zijn met het werk van FEMA. Volgens hem viel de schade van de orkaan wel mee in vergelijking met een ‘echte ramp zoals Katrina’. 

‘Dit is verdomme geen goednieuwsverhaal. Dit is een mensen-gaan-doodverhaal’, reageerde de burgemeester van San Juan, Carmen Yulin Cruz op de rooskleurige berichten uit het Witte Huis. Maar president Trump deed de berichten in de pers over de gebrekkige hulp af als nepnieuws. ‘Door nepnieuws krijgen mijn mensen niet de lof die ze verdienen gezien hun geweldige werk’, klaagde Trump in een tweet.   

Puerto Ricanen vluchten een hulppost binnen tijdens orkaan Maria.Beeld REUTERS

Onderzoek

Bij hun onderzoek keken wetenschappers van de George Washington-universiteit niet alleen naar de mensen die direct door de orkaan werden gedood, maar ook naar de verborgen slachtoffers: de mensen die stierven als gevolg van het falen van medische apparatuur door het uitvallen van de stroom, het uitblijven van hulpdiensten en dergelijke. Veel inwoners bleven nog maanden zitten zonder stroom.

Bij hun berekening vergeleken de onderzoekers de sterfte na de ramp ook met de gemiddelde sterfte in een normale periode. Hun conclusie was dat het sterftecijfer in de zes maanden na het overtrekken van de orkaan 22 procent hoger lag. Vooral onder armen en bejaarden vielen verhoudingsgewijs veel slachtoffers.

Eerdere schattingen kwamen op vierduizend tot zelfs achtduizend doden, maar die cijfers zijn nooit overgenomen door de autoriteiten. Bij hun schatting hebben de onderzoekers van de George Washington Universiteit de stroom Puerto Ricanen die na de ramp naar de VS vertrokken verdisconteerd. Daardoor kwamen zij iets lager uit dan de eerdere schattingen.

De les

Gouverneur Ricardo Roselló erkende dinsdag dat de Amerikaanse nooddiensten niet waren toegerust voor een orkaan met de omvang van Maria.‘We hebben nooit rekening gehouden met een scenario met nul  communicatie, nul energie en nul toegang tot het wegennet. Ik denk dat de les moet zijn dat we ons op het ergste moeten voorbereiden’, zei hij.

Het rapport laat volgens burgemeester Cruz van San Juan zien dat de regering-Trump de inwoners van Puerto Rico volkomen in de steek heeft gelaten na de orkaan. ‘De president heeft zichzelf een 10 gegeven, maar de achteloosheid, het geklungel en de bureaucratie hebben de crisis als gevolg van Maria absoluut verergerd’, zei Cruz dinsdag tegenover CNN.

Toch ziet het er niet naar uit dat de nieuwe bevindingen Trump veel politieke schade zullen opleveren. Uiteindelijk blijft het dodental een schatting: het is geen lijst met namen. Bovendien voelen veel Amerikanen zich niet erg betrokken bij Puerto Rico, hoewel het eiland wel bij de Verenigde Staten horen (zij het met een aparte status) en de inwoners burgers van de VS zijn. Veel Puerto Ricanen zouden graag zien dat hun eiland de 51ste staat van de VS zou worden, maar in de VS bestaat daar weinig animo voor.

Trump worstelt met rol als nationale trooster in crisistijd: president gooit met keukenrollen op Puerto Rico

Toen Donald Trump eindelijk het door orkaangeweld geteisterde Puerto Rico bezocht, toonde hij opnieuw aan hoezeer hij worstelt met zijn rol als 'nationale trooster'. In amper een paar uur, liet Trump het eiland zich schuldig voelen vanwege de kosten voor de noodhulp. Ook vond hij het dodental meevallen, prees hij uitvoerig de reactie van zijn regering en deed hij menig wenkbrauw fronsen door keukenrollen naar bewoners te gooien.

Exodus uit Puerto Rico - inwoners hebben geen hoop meer in de toekomst

Nadat Puerto Rico werd getroffen door de orkaan Maria kwam er een exodus op gang van eilandbewoners die het eiland voor gezien houden. Duizenden, tienduizenden, misschien wel 150 duizend Puerto Ricanen zijn naar het Amerikaanse vasteland gevlucht, in de hoop op een beter leven.

Orkaan Maria heeft kleurrijke wijk La Perla uit Despacito weggevaagd

Kleurrijke, opeengepakte huisjes, een schitterend rotsachtig strand en straten vol vrolijk dansende mensen. De Puerto Ricaanse wijk La Perla vormde het perfecte decor voor de videoclip van Despacito, dé wereldwijde zomerhit van 2017. Het werd een trekpleister voor toeristen, maar de verwoestende orkaan Maria heeft hardhandig een einde gemaakt aan de feestvreugde.

Trump zoekt overal schuld voor gebrekkige hulp Puerto Rico, behalve bij zichzelf

De media, de Democraten, de Puerto Ricanen zelf en vooral de burgemeester van de hoofdstad San Juan: de gebrekkige hulp voor Puerto Rico na orkaan Maria lag volgens president Trump aan veel dingen, behalve aan president Trump zelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden