Pudding met citroen

Op deze plaats is al eens geschreven over de Engelse keuken, en vooral over de miskenning daarvan. Maar hoe vaak is dan niet slechts een pub..

meal de graadmeter? Vaak vet, nog vaker fantasieloos, en daarmee wordt de Britse keuken toch echt onrecht aangedaan. Ooit weleens een Engels toetje gegeten? Jam roly poly, treacle pudding, plum pudding, spotted dick, strawberry fool, upside down cake, apple crumble met custard?

Er kleeft maar één nadeel aan de desserts. Ze zijn te zwaar om nog na een maaltijd te eten. Met als toppunt natuurlijk de Christmas pudding. Britten zijn al weken in de weer om het traditionele kerstdessert op te kweken, maar hoe klein de portie ook is, ze ligt als een steen op de maag. En helemaal als even daarvoor de even zo traditionele hoofdschotel is geserveerd: de kalkoen met zijn vele bijgerechten.

Susan Brookes kookt sinds de eerste uitzending van This Morning in oktober 1988 voor het Britse ITV. Deze uitzendingen zijn niet in Nederland te zien, maar haar onlangs

verschenen kookboek Real Home Cooking (HarperCollins, import Nilsson & Lamm; * 50,55) is voor liefhebbers van Britse keukenklassiekers alleszins de moeite waard.

Voor de toetjesliefhebber een heuse pudding, die ook

als lunchgerecht uitstekend smaakt: Lemon Pond Pudding.

Nodig: 175 gram zelfrijzend bakmeel, plus nog wat om het aanrecht te bestuiven, een snufje zout, 75 gram margarine, 1 grote citroen, 75 gram boter, 75 gram lichtbruine basterdsuiker.

Meng het meel, de margarine en het zout in een kom en kneed het goed door. Voeg ongeveer 125 ml koud water toe, zodat een zacht deeg ontstaat dat niet kleverig is.

Kneed het deeg op een met meel bestoven werkblad door, rol driekwart van het deeg

uit en bekleed er een pud

dingvorm (inhoud 1 liter)

mee.

Was de citroen goed schoon en prik 'm op een paar plaatsen in met een vork.

Leg in de met deeg beklede vorm een paar klontjes boter en een paar scheppen suiker. Leg de citroen erop en vul de ruimte rond de citroen op met de rest van de boter en de suiker.

Rol van de rest van het deeg een lap en dek de pudding af, maak het deeg aan de randen wat vochtig met water zodat de lap goed aansluit. Dek af met magnetronfolie.

Kook de pudding in 8 minuten (700 watt) gaar. Laat een minuut of tien staan. Snijd het deeg voorzichtig los en stort de pudding op een voorverwarmd bord. Heus, de citroen smaakt voortreffelijk!

Nanda Troost

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden