‘Publiekstrekkers moeten boeten voor voetbalrellen’

Organisatoren van grote evenementen zijn boos op minister Remkes. Hoezo: houseparty’s hebben weinig maatschappelijke relevantie? Velen hebben een leuke tijd....

Er is maar één reden voor deze maatregel, weet Westermann, woordvoerder van de Vereniging van evenementenmakers (VVEM). ‘We worden er alleen bij gehaald omdat men niet de indruk wil wekken dat het voetbal gepest wordt.’

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken wil dat de organisatoren van publieksevenementen de helft van de politie-inzet zelf betalen. Maar ‘het probleem ligt bij het voetbal, niet bij publieksevenementen’, zegt Westermann. ‘Onze bezoekers komen voor hun plezier, bij het voetbal komen ze om rellen te schoppen’.

Westermann zegt dat er voor evenementen veel minder politieagenten worden ingezet dan voor het voetbal. Tijdens het vorige voetbalseizoen steeg de inzet van de politie tot ruim 330 duizend uur. Hoeveel agenten worden ingezet voor evenementen, wordt niet bijgehouden.

De plannen van Remkes treffen in elk geval popfestivals en grote dancefeesten, maar verder is het onduidelijk welke evenementen hij wil aanpakken. Remkes wil dat organisatoren de politiekosten betalen als er sprake is van ‘een inzet van politie die het algemene belang van het evenement te boven gaat’. Er moet geregeld ‘een aanzienlijke inzet van agenten nodig zijn’. De wet geldt waarschijnlijk alleen voor commerciële evenementen, niet voor activiteiten die de overheid organiseert.

Bij de politie Kennemerland is wel begrip voor minister Remkes. In de regio worden elke zomer veel grote evenementen georganiseerd: Dance Valley in Velsen, Mystery Land in Haarlemmermeer en de Marlboro Masters op het circuit in Zandvoort. Volgens politiewoordvoerder Ellwanger zijn deze evenementen een enorme belasting voor het korps: ‘Het is ieder jaar passen en meten. Je kan je mensen en je materieel maar een keer inzetten en het normale politiewerk gaat ook door.’

Voor het festival Dance Valley zet de politie Kennemerland dit jaar honderdveertig agenten in, die samen bijna zeventienhonderd uur in touw zijn. Volgens Ellwanger kunnen organisatoren niet alles zelf regelen: ‘De politie mag als enige geweld gebruiken en is de enige met opsporingsbevoegdheid. Wij moeten ingrijpen als vechtpartijen uit de hand lopen of als het verkeer vastloopt’.

Een agent kost naar schatting 50 euro per uur, heeft het Nederlands Politie Instituut uitgerekend. ‘Dat zijn alle kosten, inclusief eten, drinken en materieel’, zegt woordvoerder Den Bakker. Maar of dit het bedrag is dat Remkes in rekening wil brengen, is nog niet duidelijk.

De VVEM zegt dat organisatoren de politie steeds meer werk uit handen nemen. Voor het feest Mystery land worden veel vrijwilligers ingezet en honderden beveiligers, zegt organisator ID & T. Toch heeft de politie besloten om vijftig agenten in te zetten om de openbare orde te handhaven en toezicht te houden op het verkeer, zegt directielid Groet.

Het CDA heeft weinig begrip voor de klachten van de organisatoren. Tweede-Kamerlid Algra wil voor dancefeesten zelfs alle politiekosten doorberekenen, in plaats van de helft. Houseparty’s hebben volgens Algra ‘weinig maatschappelijke relevantie’. Westermann (VVEM) noemt dat een achterhaald standpunt: ‘Die feesten zijn voor veel mensen een leuke manier om hun vrije tijd door te brengen. Bovendien is dit een serieuze bedrijfstak. Duizenden mensen zijn fulltime bezig met het organiseren van evenementen, die tref je ook met zo’n maatregel’.

Westermann rekent erop dat veel organisatoren naar de rechter stappen, als de politie te veel agenten wil sturen.

Groet van ID & T heeft al eerder zoiets meegemaakt: ‘Vorig jaar was de politie bang voor gevechten tussen voetbalsupporters tijdens Mystery Land. Toen werden er extra agenten ingezet, terwijl dat achteraf gezien niet nodig was’. Hij is bang dat dit vaker gebeurt: ‘De korpsbeheerder gaat toch aan de zekere kant zitten. Hij weet dat hij de helft van de kosten terugkrijgt’. Als het dan toch moet, wil Groet zeggenschap over de politie: ‘Stel dat we agenten inhuren, dan moeten ze wel iets doen, niet de hele dag koffie drinken.’

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft advies gevraagd aan de politie, de KNVB en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Tot nu toe is er veel kritiek op het wetsvoorstel, maar de VVEM betwijfelt of daarnaar geluisterd wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden