Publieke radio geeft nog maanden ruis

De radio-ontvangst in grote delen van West- en Zuid-Nederland blijft de komende maanden slecht. De beheerder van zendmast Lopik laat het afweten, zeggen de publieke omroep en zendexploitant Broadcast Partner.

ANA VAN ES

AMSTERDAM - Beheerder Novec wil de zendcapaciteit van Lopik pas herstellen als een onderzoek is afgerond naar de oorzaak van de kleine brand die daar op 15 juli woedde. Diezelfde dag brandde een andere zendmast in het Drentse Hoogersmilde grotendeels af. De functie van deze mast is inmiddels overgenomen door een noodmast in Assen.

Om een nieuwe brand te voorkomen, is de zendcapaciteit van Lopik drastisch teruggeschroefd. Radio 1, 2, 3 en 4 zijn daarom slecht te ontvangen. Radio 5 is feitelijk uit de lucht. 'We wachten het onderzoek naar de oorzaak van de brand af en dat duurt vermoedelijk nog maanden', zegt een woordvoerder van Novec.

Novec houdt vast aan onredelijke veiligheidseisen, stelt Wildert Mutsaers, plaatsvervangend directeur Radio van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). 'We voeren op vrijwel dagelijkse basis overleg, maar er is nauwelijks uitzicht op een oplossing. Miljoenen Nederlanders zitten zonder publieke radio, het begint dramatisch te worden.'

Zendexploitant Broadcast Partners, verantwoordelijk voor het uitzenden van de publieke radiozenders vanaf Lopik, is evenmin blij met de opstelling van de beheerder. 'Dit kan een stuk vlotter allemaal', zegt directeur Robert-Jan van der Hoeven.

Novec zelf geeft aan dat er verschillende deelonderzoeken lopen naar de brand, uitbesteed aan 'experts' op het gebied van brandveiligheid.

Terwijl de consument nog maanden moet wachten op een goede ontvangst van de publieke radio, mogen de commerciële zenders vanaf Lopik wél gewoon uitzenden. Zij werken samen met KPN.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden