Publiek Twente vermaakt zich kostelijk met Vitesse

Tegenslag op tegenslag krijgt Vitesse de laatste weken te verwerken en zelfs de jury die de man van de wedstrijd aanwijst wil zaterdagavond graag een duit in het zakje doen....

Pothuizen is pas sinds kort in het Twentse land en een huurling van..., uitgerekend Vitesse. Niet goed genoeg voor een basisplaats in Arnhem, zaterdag in ieder geval goed genoeg om ex-ploeggenoot Bob Peeters in bedwang te houden. Waarvoor overigens niet al teveel inspanning nodig is: Peeters maakt er in het Arke-stadion een sport van om over de eigen lange benen te struikelen.

De keuze van de jury - vermoedelijk schuddebuikend van de pret tot stand gekomen; in Twente 'leeft' carnaval en middenvelder Booth kwam veeleer in aanmerking voor de prijs - geeft de honderden Vitesse-aanhangers aanleiding tot een luidruchtige reactie. Met een spreekkoor aan verwensingen wordt Pothuizen (aan het begin van het seizoen van aartsvijand NEC naar Vitesse overgekomen) van harte 'gefeliciteerd'.

Zo laat de Arnhemse aanhang zaterdagavond tóch nog even van zich horen. Voordien komt er uit dat supportersvak vrijwel geen geluid. Zo futloos en ongeïnspireerd voetbalt Vitesse de laatste weken dat de aanhang kennelijk zelfs geen brood meer ziet in vocale ondersteuning.

Voor de oppositie daarentegen is Vitesse de laatste tijd een bron van inspiratie. Op het veld rapen de tegenstanders de punten met graagte op, op de tribune leeft de vijandige aanhang zich uit in pesterig gezang.

Bij de harde kern van FC Twente zit de stemming er al direkt in na het eerste fluitsignaal van de weer hinderlijk aanwezige scheidsrechter Luinge. De schuldenlast, het uitspreken van de ambities (omverwerping van de eeuwige drie-eenheid) en de voorlopige hechtenis van ex-voorzitter Aalbers blijken dankbare onderwerpen voor gezang.

Een tergend trage, tranentrekkende blues, dát past bij het Vitesse van vandaag de dag. De club die voor de winterstop misschien wel het leukste voetbal van de eredivisie speelde is helemaal de kluts kwijt. Niets lukt meer en niets zit ook meer mee.

Ter illustratie van dat laatste: na maandenlang blessureleed maakt de Fransman Martel in de tweede helft tegen FC Twente eindelijk zijn rentree om na amper acht minuten en één balcontact weer van het veld te moeten stappen. Een op het oog onschuldige botsing met Ten Hag leidt tot een bloedende hoofdwond die niet snel genoeg gehecht kan worden.

Zo gaat dat bij het huidige Vitesse: bij ook alweer een onschuldige botsing blesseert Zongo zich een kwartier voor tijd dusdanig dat de Arnhemmers bij een 2-0 achterstand met tien man moeten voortploeteren. Mogelijk uit compassie met zoveel tegenslag voor de tegenstander besluit FC Twente-invaller El Brazi enkele minuten later tot een zo wilde tackle dat de partijen in ieder geval qua mankracht weer gelijk staan.

Een gelijke stand op het scorebord, of zelfs meer dan dat, is voor Vitesse zaterdag ver buiten bereik. Sinds Ajax-coach Adriaanse naar buiten heeft gebracht liever vierde dan derde te worden lijkt Vitesse zijn uiterste best te doen de Amsterdamse wens te frustreren. Na Ajax nog uit het bekertoernooi te hebben geknikkerd lijkt Vitesse afscheid te hebben genomen van de gedachte om het PSV en Feyenoord (komend weekeinde de tegenstander) nog lastig te maken.

FC Twente, een ploeg die anders dan Vitesse nog wel grote competitie-ambities met zich meetroont (terug naar de subtop, waar FC Twente thuishoort) weet zaterdag in eigen huis wel raad met de zwalkende tegenstander.

Na vier minuten kopt spits Vennegoor of Hesselink - klaar voor vertrek naar Eindhoven als Van Nistelrooij en/of Kezman de biezen pakken - de 1-0 binnen. Een minuutje later wordt de Twentse spits een tweede ereronde in het Arke-stadion ontnomen nadat Cairo een zoveelste flater in de Vitesse-afweer onbenut laat.

De eerste, werkelijk uitgespeelde Vitesse-kans doet zich voor in de 75ste minuut, op het moment dat FC Twente de voortsukkelende tegenstander een kopkans toestaat. Amoah knikt de bal ruim over, waar de Belg Claessens (onzichtbaar maar toch weer doeltreffend) tien minuten later wél met het hoofd doel treffen.

Een 'Brits' slotoffensief is Vitesse nadien niet vergund. Luinge fluit voor ieder wissewasje. Het trieste Vitesse, dat al met een nulletje of drie had moeten achterstaan, wordt deze zaterdagavond in Enschede op geen enkele manier geholpen. 'Dat zijn nou voetbalwetten', zegt Vitesse-coach Ronald Koeman na afloop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.