Publiek schreeuwt om bloed tijdens kooigevechten

Met het omstreden kooigevecht dat zondagavond plaatsvond in Emmen is Nederland definitief ingelijfd in het internationale, commerciële vechtsportcircuit. Cameraploegen uit negen landen, waarvan er één live verbinding had met de Amerikaanse betaaltelevisie, registreerden de gevechten tussen acht prijsvechters van zes nationaliteiten....

Van onze verslaggever

EMMEN

Tweeëntwintighonderd toeschouwers genereerden in de sporthal Zuidoost een recette van 180 duizend gulden, exclusief de opbrengst van de in de vechtsport gebruikelijke champagnetafels rond de ring. Maar belangrijker voor de Nederlandse organisatie, Super Fight Promotions, is de verkoop van televisierechten en videoverslagen van het kooigevecht. In het gala werd volgens videoproducent Bas Boon een half miljoen gulden geïnvesteerd.

Daarvoor werd gevochten met minimale regels. Ogen en kruis moesten met rust gelaten worden, bijten mocht niet, maar verder was alles toegestaan. Elleboogstoten, kopstoten, maar ook kniestoten op het hoofd van een liggende tegenstander werden uitgedeeld. Gevochten werd zonder rust in één ronde van 25 minuten per gevecht. Het gevecht vond plaats in een manshoge, ronde kooi, om het te onderscheiden van reguliere vechtsporten en om het, volgens de bedenker, het karakter van een modern gladiatorengevecht te geven. Het is het gebrek aan regulering en de belofte van bloed en knock-outs, dat het publiek trekt. De vechtsportbladen spreken over kooigevechten, ultimate fights en free fights als 'hallenvullers', waar andere meer gereguleerde stijlvarianten het laten afweten. Het publiek in Emmen liet luidkeels zijn afkeur blijken als een gevecht stokte in een doodse worstelgreep. Uitzinnig schreeuwen deed het voor de winnaar van het toernooi: de Nederlandse free fighter Willy Peeters.

Zijn agressieve tactiek komt neer op het klem zetten van een tegenstander in een worstelgreep, om deze vervolgens door middel van kopstoten, vuistslagen en trappen knock-out te krijgen. Dat zijn de technieken waar ook Amerikaanse promotors van dromen.

Het bloed van de Amerikaan Allen Harris, die liggend op de rug het gevecht opgaf, bleef na kopstoten op het voorhoofd van Peeters kleven. De finale, derde partij van de Nederlander besliste hij op vrijwel identieke wijze: de Braziliaan Eduardo Rocha gaf liggend op, na vuistslagen, kopstoten en een trap tegen het hoofd. Het avondvullend toernooi telde geen knock-outs. Een partij eindigde onbeslist, in de andere gevallen gaf de verliezer het op, gooide de coach de handdoek in de ring of werd ingegrepen door de scheidsrechter.

Het tot nog toe uitblijven van hersenletsel, zal in de gesprekken met het ministerie van VWS een belangrijk argument voor het behoud van kooigevechten zijn. Staatsonderzoeker M. van Bottenburg verzamelde gisteren nieuw materiaal voor zijn vechtsportstudie in opdracht van staatssecretaris Terpstra. Zij noemde het veel meer gereguleerde free fight al 'walgelijk'.

Toch mag ernstig letsel verwacht worden, gezien de toegestane technieken bij kooigevechten. De vechters schrijven het uitblijven van zware verwondingen toe aan hun ervaring (op tijd opgeven) en hun getraindheid. Tot teleurstelling van het publiek: de schreeuw om bloed vulde iedere vierkante centimeter van de zaal.

Vertegenwoordigers van vechtsportbedrijven als Rings Free Fight, waar Peeters onder contract staat, en Pancrase namen de gevechten in ogenschouw. In de race om de hardste vechtsport, en daarmee de televisiedollars, is alertheid geboden. Wie door promotors nog niet tot een free fight of ultimate fight is bewogen, is de Nederlandse wereldkampioen Thai-boksen Peter Aerts. Hij was toeschouwer ('dit is gewoon geweld, geen sport') maar verdient in het Thai-boksen beter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.