Publiek, pers en collega’s stemmen tegenstrijdig

Nederland kent niet één, maar wel vijf politici van het jaar. Zo wonnen zaterdag PVV-leider Geert Wilders (volgens de NOS is hij politicus van het jaar), SGP-leider Bas van der Vlies (won de publiekspoll van de NOS), en Alexander Pechtold van D66 (de favoriet van de Haagse pers)....

Sara Berkeljon

Wilders won, omdat bij de NOS-verkiezing het gemiddelde van de pers- en publiekslijstjes gold. De PVV-leider behaalde bij allebei de tweede plaats. De pers koos bij dezelfde verkiezing ook een aanstormend Talent van het Jaar: VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra.

Van der Vlies lag bij de internetverkiezing van de NOS al weken op kop. Niettemin vond hij zijn uitverkiezing als publieksfavoriet ‘verwonderingwekkend’. Hij won overigens door omvangrijk lobbywerk van SGP-sympathisanten, die tijdens de verkiezing aanwezig waren om de grote leider, in hun woorden, ‘op het schild te heffen’.

De verkiezingen leverden soms tegenstrijdige uitslagen op. Neem Wilders: hij won de NOS-verkiezing, en eindigde bij EénVandaag als tweede. Maar het EénVandaag-panel koos Wilders óók als slechtste politicus. De Haagse politici werd eveneens om hun mening gevraagd, en ook zij waarderen Wilders het minst. De PVV-leider was er alleen maar trots op. ‘Dat gebeurt nu eenmaal als je een mening hebt.’

Die verkiezing, van politici door politici, kreeg kritiek: veel Kamerleden vullen immers braaf de naam van de eigen leider in. De winnaars zijn inderdaad weinig verrassend. Balkenende staat elk jaar in de top drie. Dit jaar won hij, gevolgd door VVD-leider Mark Rutte en CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel.

Die laatste twee doen het bij de publieksverkiezingen beduidend minder. Zo zet EénVandaag (24.000 deelnemers) Rutte op plaats 25 – zijn fractiegenoot Henk Kamp staat op vijf. Van Geel werd hier 34ste.

Conclusie: harde uitspraken en media-aandacht doen het goed bij het publiek, niet bij de collega’s in de Kamer. Verder valt op dat ‘rechts’ het in de publiekslijstjes een stuk beter doet dan ‘links’: van de vijf populairste politici op de site van de NOS kwam er geen enkele van PvdA, GroenLinks, SP of D66. En kabinetsleden – Balkenende uitgezonderd – komen op de publiekslijstjes niet verder dan de middenmoot.

Al die verkiezingen – en niet allemaal even betrouwbaar: het leek de winnaars niet te deren. Zij waren allen zeer verheugd. En soms verbaasd, zoals Wilders, omdat hij bij de parlementaire pers boven eigen verwachting had gescoord. Hij werd tweede, achter Pechtold en vóór CDA-minister Camiel Eurlings. Wilders: ‘Blijkbaar denken ze positiever over mij dan ik over hen. Er is nog hoop voor linkse journalisten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden