Publicatie lijst met collaborateurs wekt woede archief

Het gemeentearchief in Groningen is woedend over de publicatie van een boek met namen van Groningers die in de Tweede Wereldoorlog 'fout' zouden zijn geweest....

ANP GRONINGEN

Volgens directeur J. van den Broek van het archief heeft de auteur de schriftelijke afspraak geschonden dat de archiefstukken geheim zouden blijven. Hij beraadt zich op nadere stappen tegen de schrijver en sluit niet uit dat er een eis komt om het boek uit de handel te nemen.

Het boek bevat onder meer de complete namenlijsten die de Politieke Recherche Afdeling vlak na de oorlog had aangelegd. Deze dienst onderzocht welke burgers tijdens de bezetting hadden gecollaboreerd met de Duitse bezetter. De lijsten zijn volledig in het boek opgenomen. Het bevat ook de namen van mensen tegen wie niets bewezen kon worden.

Van Gelder zegt dat hij met zijn boek wil aantonen welke rol de politie, de gemeente en de bevolking hebben gespeeld bij de massamoord op joodse burgers in de oorlog. Volgens de publicist, die zegt alleen getekend te hebben voor geheimhouding van stukken uit het politiearchief, zou de jodenvervolging zonder die perfect werkende bevolkingsadministratie veel minder gemakkelijk zijn verlopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden