Pubers versus de klassiekers

Wat zegt de leeslijst middelbare scholieren nog? Nienke Cornelissen (16, 5-vwo van het Rijnlands Lyceum in Sassenheim) over Jan Wolkers.

'Ik heb veel exacte vakken, wiskunde B, natuurkunde, scheikunde. Het lezen van literatuur is meer een hobby. Ik heb altijd veel gelezen. Op de basisschool verveelde ik me vaak en 's avonds was ik nooit moe. Dan las ik tot heel laat in bed. De boeken kocht ik van mijn zakgeld, omdat ik het fijn vond boeken zelf te hebben. De brief voor de koning van Tonke Dragt was mijn eerste boek.


'Op dit moment staat Kort Amerikaans op nummer één - een gedeelde eerste plaats met Twee vrouwen van Harry Mulisch. De eenzaamheid en de invloed daarvan, zijn me in Kort Amerikaans het meest bijgebleven. Eric, de hoofdpersoon, denkt dat iedereen hem verlaat omdat hij een groot litteken op zijn voorhoofd heeft. Van jongs af aan voelt hij zich daardoor vernederd.


'Erics isolement is zo groot dat hij zich vergrijpt aan een gipsen torso: hij heeft liever iets doods dan een levende vrouw. Dat vind ik behoorlijk ziek - misschien is dat wat bruut uitgedrukt, maar je bent wel echt in de war als je zoiets doet. Ik denk dat er angst achter zit. Angst om iemand te verliezen. Als iets dood is, kun je het niet meer kwijtraken.


'Als lezer sta je buiten die eenzaamheid. Dat je die niet helemaal kunt meevoelen, maakt het nog erger. Ik denk dat eenzaamheid daarom moeilijk te herkennen is. Toen ik op internet informatie zocht, kwam ik erachter dat de dood op verschillende manieren terugkomt in het verhaal: zelfmoord, moord in een gevecht, moord in koelen bloede, dood door ziekte en uiteindelijk een zelfgekozen dood.


Dat was echt een o ja-moment. Tijdens het lezen had ik dat helemaal niet door. Ik weet niet wat het betekent, maar het maakt me wel nieuwsgierig. Daarom vind ik het fijn het boek zelf te hebben, nu kan ik het nog een keer lezen.'


Jan Wolkers: Kort Amerikaans

Meulenhoff; € 15,-. Eerste druk 1962.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden