Pubers versus de klassiekers

Wat zegt middelbare scholieren de leeslijst nog? Jelle van der Zon (16, 5-vwo van het Rijnlands Lyceum Sassenheim) over Willem van Toorn.

'Het verbaasde me hoeveel de stoommachine betekende voor het arbeidersvolk. Die stond voor hoop op een nieuwe toekomst. Je kunt merken dat Van Toorn het leuk vond om zich te verdiepen in de 19de eeuw en de Industriële Revolutie. De vreugde en de euforie van de arbeiders na de eerste spoorwegstaking beschrijft hij zo, dat je daar helemaal in meegaat.


'De techniek achter de Industriële Revolutie vind ik interessant. Ik doe het profiel Natuur en Techniek en vind het leuk om dingen te maken. Pas heb ik met medescholieren een kettingreactie gemaakt.


'Stoom laat de invloed van techniek zien, maar ook een maatschappij die we ons niet meer kunnen voorstellen. Maarten, de hoofdpersoon, woont met zijn moeder bij een hoge heer en hun werelden zijn letterlijk van elkaar gescheiden: hij en zijn moeder moeten onder het terras wonen; het terras mogen zij niet eens betreden.


'De vrienden van Maarten hopen op een betere toekomst. Die idealen zie ik nu niet meer. We streven wel naar verbetering van onszelf, door betere cijfers te halen bijvoorbeeld, maar we zijn er niet op uit het gemiddelde van de klas te verhogen. Ik heb het gevoel dat men toen meer voor elkaar opkwam: er waren collectieve idealen.


'Aan het einde van Stoom wordt het de arbeiders onmogelijk gemaakt om te staken; de macht blijft bij de hoge heren. Dat pessimisme over de toekomst deel ik niet. Ik denk dat we met z'n allen heel wat kunnen, maar dan moeten we het wel samen doen.


'Techniek is een sleutel voor veel oplossingen: van de opwarming van de aarde tot watervraagstukken. Neem de bouw. Ik geloof echt dat we in de toekomst drijvende steden krijgen om onze voeten droog te houden. Als ik civiele techniek heb gestudeerd, hoop ik daaraan mijn steentje bij te dragen.'


Willem van Toorn: Stoom Querido e-book

€ 11,99. Eerste druk 2006.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden