Pubers en overgewicht

Een bezoek van de schoolarts aan pubers is welkom, maar ze moeten voorts wel specialistische hulp kunnen krijgen.


Ook pubers krijgen voortaan een schoolarts te zien. Vanaf volgend jaar krijgen zij rond hun 16de een bezoek van een arts of verpleegkundige. De jongeren worden bovenal getoetst op overgewicht, maar krijgen ook voorlichting over veilig vrijen en de risico's van drank en drugs.


Minister Schippers en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten geven met het plan gehoor aan een breed gekoesterde wens van de Tweede Kamer. Het extra consult van de schoolarts aan jongeren op deze 'kwetsbare' leeftijd zou problemen tijdig moeten signaleren zodat ze adequaat voor hun kwalen kunnen worden behandeld. Met dit voornemen is uiteraard niets mis.


Het is echter wel van belang dat de signalering van bijvoorbeeld overgewicht of psychische problematiek zoals depressie, eenzaamheid of verslaving ook leidt tot navolging. Jongeren die aan obesitas lijden, hebben intensieve begeleiding nodig om af te vallen. Jongeren die gebukt gaan onder meerzijdige gezinsproblematiek, hebben meer nodig dan een briefje voor een enkel bezoekje aan de psycholoog. Met de bezuinigingen van ditzelfde kabinet op de diëtist en de geestelijke gezondheidszorg in het achterhoofd is er daarom niet direct reden voor optimisme.


Wel is het positief dat de overheid zich met dit initiatief mede-verantwoordelijk toont in de bestrijding van overgewicht. Maar liefst één op de zes jongeren van vijftien jaar of ouder is te dik als gevolg van een ongezond eetpatroon en gebrek aan beweging. Om het tij te keren is een rigoureuze aanpak vereist. Hiervoor is de inzet van alle partijen nodig: ouders, scholen, sportclubs, voedingsindustrie, maar vooral ook de overheid. Die kan de verkoop van snacks of fastfood in schoolkantines, bussen en pretparken aan banden leggen, scholen dwingen kinderen voldoende te laten gymen of bijvoorbeeld sport subsidiëren. De plannen in het Lenteakkoord zijn een stap in de goede richting.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden