Pubers aan de drank

Het kabinet gaat de strijd aan met het drankgebruik onder jonge pubers. Terecht, want de gevolgen zijn rampzalig.


Het wetsvoorstel om alcoholgebruik onder de 16 jaar strafbaar te stellen geeft een nieuwe impuls aan de strijd tegen drankmisbruik door tieners. Zij riskeren straks een boete als ze op te jonge leeftijd met drank worden aangetroffen in het café, op het terras of in de sportkantine.


Die impuls is welkom in een tijd waarin de impact van het drinken op jonge leeftijd langzaam maar zeker doordringt tot de samenleving. Enerzijds leren we dankzij de wetenschap in rap tempo steeds meer over de rampzalige gevolgen van drank voor 16-minners. Het tast de ontwikkeling van de hersenen ernstig aan, is schadelijk voor diverse organen en vergroot de kans op verslaving op latere leeftijd.


Anderzijds wordt steeds meer duidelijk over de massaliteit van het verschijnsel: van alle jongeren begint 90 procent met drinken voor het 16de jaar. Bijna één op de tien 12-jarigen drinkt in het weekend een tot vier glazen alcohol. Op 14-jarige leeftijd drinkt 16 procent vijf glazen of meer. Enkele ziekenhuizen hebben speciale 'alcoholpoli's' in gebruik voor de behandeling van jeugdige comazuipers. De meeste ouders hebben intussen geen idee. Volgens het Trimbos-instituut drinken pubers drie keer zoveel als hun ouders denken. Verder blijken vooral sportkantines en café's hardleers. Hoewel zij al enige tijd boetes riskeren, blijven ze op grote schaal alcohol verkopen aan 16-minners. Het wetsvoorstel roept vragen op over de handhaafbaarheid. Veel tijd zal de politie niet hebben om daadwerkelijk aan de bar van veel café's om identiteitsbewijzen te gaan vragen. Maar er gaat wel een belangrijk signaal vanuit. Wie op jonge leeftijd onder invloed baldadig wordt, in een vechtpartij betrokken raakt of in het ziekenhuis belandt, gaat alleen al vanwege de drank met een bekeuring naar huis.


Te hopen valt vooral dat de wet een preventieve werking heeft. Want 13-, 14- of 15-jarigen die dronken aan de bar hangen, dat mag de samenleving simpelweg niet accepteren.


Raoul du Pré


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden