Column

'Puberouders moeten nuchter worden'

Als je niet wilt dat je puber alcohol drinkt, moet je zelf ook niet drinken, vindt Renée Braams.

Een ID-swiper, een scanapparaat voor identiteitsbewijzen, bevestigd aan de kassa van een supermarkt. Vanaf nieuwjaarsdag geldt voor jongeren die nog geen 18 zijn: Nix. Beeld anp

Vrijdagavond zagen mijn dochter en ik, op de terugweg van een concert, veel jongeren met sixpacks bier in de metro. Een beetje uitdagend deden ze, en ook een beetje onwennig. Dan maar naar huis, leek hun conclusie. Ik verwacht dat de ehbo's een stuk minder comazuipers binnenkrijgen, dankzij dit overheidsbeleid.

Het is echt een cultuurverandering, het nieuwe alcoholverbod voor zestien- en zeventienjarigen. Een redacteur van mijn dochters krant 7days ging op reportage naar een alcoholloos gemaakt danscafé in Den Bosch. Onder de fraaie kop 'we gaan maar weer naar huis' beschrijft ze hoe een handjevol klanten binnendruppelt, om zich snel weer uit de voeten te maken.

Onjuist
Maar de grote vraag voor ouders is: wat doen we thuis? In Nederland is er een groot vertrouwen in de gewoonte om pubers thuis een biertje en een glas wijn te laten meedrinken, zodat ze er verstandig mee leren omgaan. Zo zijn we allemaal opgevoed, maar het blijkt onjuist.

Onderzoek wijst uit, las ik in next checkt, dat kinderen die thuis geen druppel mogen drinken tot hun achttiende, later minder alcohol nuttigen dan kinderen die thuis zogenaamd veilig aan alcohol wennen. Verrast dit nieuwe inzicht u ook zo, reageerders?

 
Het is echt een cultuurverandering, het nieuwe alcoholverbod voor zestien- en zeventienjarigen

Wat nu? Ik heb een studerende zoon die geen alcohol lust. Hij heeft een vriendenkring gevonden van dansers en musici en kan nachtenlang doorzakken zonder alcohol. Ongelooflijk, maar waar.

Slokje
Maar, mijn dochter van twaalf vindt alcohol niet vies. Ze wil sinds een halfjaar ofzo haar pink in mijn wijn dopen en dan aflikken. In de kersttijd vroeg ze niet meer om een pinkje maar om een slokje. Ze vindt dat warme gevoel in je keel lekker, zegt ze.

Mijn man is voor een strikt alcoholverbod. Geen druppel tot ze achttien is, en als wij wijn hebben, kopen we voor haar een blikje Fernandez, haar favoriete prik, is zijn voorstel.

Maar moet je als ouders zelf niet de drank laten staan als je je puber alcoholvrij wil houden? Als je tegen je kind zegt dat hij pas een bonbon krijgt als hij zijn boterham heeft weggeknaagd, ga je toch ook niet zelf je bonbon voor zijn neus eten? Nu ben ik blij dat wij geen drankkast hebben, en geen wijnkelder.

Maar de leraren op schoolfeesten? Die moeten zich ook op een spaatje door de avond heen lachen. En op Rome-reis met de vijfde klas? De leerlingen mochten dan een glas wijn meedrinken aan tafel, omdat de leraren dat ook niet konden missen. Maar hoe gaat dat nu? Het wordt een sobere tijd voor gewetensvolle opvoeders.

Renée Braams is neerlandica, muziekdocent en columnist voor Volkskrant.nl

 
Maar moet je als ouders zelf niet de drank laten staan als je je puber alcoholvrij wil houden?
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden