Pub aan huis

Wie altijd al een eigen café in de achtertuin heeft willen hebben en zelf als kastelein zijn vrienden van achter een bar een pilsje wil tappen, kan sinds kort terecht bij Rent-a-pub....

Van Zuilen, handelaar in antieke bar -en restaurant-interieurs nam de inrichting voor zijn rekening en liet ook meteen de buitenkant van de container decoreren. 'Kroegen zijn altijd mijn hobby geweest.' Van design, strakke lijnen en steriele vormgeving moet hij echter niks hebben. 'Daar heb ik een pesthekel aan.' Zijn voorkeur gaat uit naar gezellige bruine cafés 'die warmte uitstralen'.

Het idee sloeg aan en inmiddels staan er op een terrein in Oudewater tien verschillende ingerichte 'thema'-cafés die de klant kan huren. 'Tante Pietje' is een oudhollands café, 'Cleopatra' doet Egyptisch aan, en 'Vrouwe Fortuna' is een pub in nautische stijl.

Aan meubilair voor de inrichting is geen gebrek. In een enorme loods heeft Van Zuilen in de loop der jaren allerlei materiaal verzameld uit verschillende landen. Tot aan het dak staat de inboedel opgetast, variërend van antieke tafels, stoelen en kasten tot glas-in-loodramen, etalagepoppen, oude kappersstoelen en haardschermen. 'Ik denk bij de inrichting van een nieuwe pub niet aan een stijl, maar aan wat ik in mijn loods heb staan', zegt Van Zuilen, die niet terugschrikt voor het creëren van een ratjetoe als dat de sfeer van het café ten goede komt.

De details in het interieur zijn wel belangrijk. In Vrouwe Fortuna zijn de ramen oude patrijspoorten en hangen er aan de wand bronzen platen met opschriften uit schepen, is er bij de bar een oude scheepsbel en kan de barman een kapiteinspet opzetten. Van Zuilen heeft verschillende decoratie-schilders in dienst die binnen- en buitenkant van de containers aan het thema aanpassen. Maar een muurschildering die Van Zuilen niet in orde vindt, wordt wel 'effe overgedaan'. Het moet perfect zijn, vindt hij.

Voor ruim 2500 gulden wordt het mobiele café (elf meter lang en 3,65 meter breed) door een vrachtwagencombinatie aan huis bezorgd en opgehaald. 'Alles is dan aanwezig', verzekert Van Zandwijk. 'Wateraansluiting, een bar met biertap, airco, verwarming, tafels en stoelen, een stereo-installatie. Binnen een half uur kan alles worden opgezet. Dan is het een kwestie van de stekker in het stopcontact, en het feest kan beginnen.' Niet onhandig is dat er voor dat geld ook een apart toiletgebouwtje wordt neergezet, in hetzelfde thema geschilderd als de pub.

Een groot gezelschap past er echter niet in, veertig personen is het maximum. Wel kan er een terras worden aangebouwd, of kunnen twee containers met een tussenstuk worden gekoppeld, zodat er opeens 150 man staan te springen in de achtertuin.

Van Zuilen denkt niet dat de pubs geschikt zijn voor alle feestjes. Een house-party kan wellicht maar beter in een boerenschuur worden gegeven. 'Ik mik op een publiek dat de gezelligheid van vroeger zoekt en dat respect heeft voor de antieke spulletjes die in onze cafés staan.'

Hoewel de verhuur in Nederland nog niet optimaal loopt, zijn ze in het buitenland behoorlijk enthousiast. Van Zandwijk: 'We hebben onlangs nog Japanners op bezoek gehad die zo'n café willen kopen.' In Nederland zelf worden de verplaatsbare cafés niet verkocht. Simpelweg omdat de initiatiefnemers van Rent-a-pub het jammer vinden om te veel kroegen uit het oog te verliezen.

Behalve de cafés is Van Zuilen nu ook bezig met de bouw van een mobiele spiegeltent met een doorsnee van 14 meter. 'Maak daar maar nostalgische feesttent van, want een spiegeltent durf ik het niet te noemen. Die zijn zo gigantisch mooi en zeldzaam, die kun je niet namaken, dan ga je gegarandeerd op je bek.'

Van Zuilen is niet afkerig van nostalgie, dat mag duidelijk zijn. 'Ik heb in mijn kop zitten dat ik een soort Amsterdams Rembrandtsplein wil creëren op een weiland in Oudewater, met de feesttent in het midden en daaromheen de kroegjes, verhuurd aan verschillende mensen. Als de verhuur een tijdje wat minder loopt, dan willen we de combinatie hier opstellen. Dan hoeven de mensen uit de buurt niet meer naar Amsterdam, maar kunnen ze gewoon in Oudewater uit.'

In de Rent-a-pub-wagens kan altijd feest worden gevierd. 'Of het nou regent of stormt, wegwaaien doen ze niet.' Daarvoor wegen ze dan ook een dikke achtduizend kilo. 'Als je normaal een feest in je eigen achtertuin geeft, hoor je dat geklapper van zo'n tentzeil en tocht je met een beetje slecht weer de tent uit.' Ook de aankleding is dan niet om over naar huis te schrijven, meent Van Zuilen. 'Er zijn wat palmbomen in de hoek gemieterd, en een dozijn plastic tafeltjes en stoeltjes, en dat is het dan. Ik denk dat wij een persoonlijk tintje aan een feest kunnen geven.'

Ellen van den Boomgaard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden