PTT steekt miljoenen in bellen per satelliet

PTT Telecom heeft besloten om enkele tientallen miljoenen te investeren in een nieuw miljardenproject van de internationale satellietorganisatie Inmarsat. Dit project, dat 2,6 miljard dollar kost en voorlopig Inmarsat P heet, voorziet in een wereldwijde mobiele satellietdienst voor zaktelefoons....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

PTT Telecom neemt samen met het Spaanse bedrijf Telefónica en met Swiss Telecom PTT een zetel in de raad van commissarissen van een nieuwe onderneming, die het project gaat uitvoeren. Inmarsat P zal in 1999 van start gaan met de lancering van twaalf laaghangende satellieten. In het jaar 2000 moet het netwerk operationeel zijn. Gebruikers van de satellietdienst kunnen dan op basis van één toegangscode (een 12) overal bellen en opgebeld worden.

De nieuwe satelliettelefoon, die ongeveer tweeduizend gulden gaat kosten, is nauwelijks te onderscheiden van een gewone mobiele zaktelefoon. De gebruiker krijgt eveneens de mogelijkheid om het systeem van een normale zaktelefoon te installeren, zodat hij ook op het GSM-net kan bellen. Maar in de prijs per gesprek is het wel te merken: een gesprek per satelliet zal ongeveer vier gulden per minuut gaan kosten.

Het is nog niet zeker welk bedrijf de satelliettelefoons gaat produceren, maar volgens een woordvoerder heeft Inmarsat al gesprekken gevoerd met de bedrijven Erikson in Zweden en NOKI in Oostenrijk.

Inmarsat, waarin 76 landen aandelen hebben, heeft al 1,4 miljard dollar van 39 investeerders binnen voor het nieuwe project. De satellietorganisatie, die twee zetels heeft in de raad van commissarissen van de nieuwe onderneming, investeert zelf 150 miljoen in het project. Vandaag zullen de investeerders de bestuursleden kiezen.

Inmarsat verklaarde maandag met het nieuwe project een voorsprong te hebben genomen in de race om mobiele satellietcommunicatie op land. Een geducht concurrent is het Iridium-project van het Amerikaanse bedrijf Motorola, waarmee de gebruiker eveneens overal ter wereld mobiel kan bellen. Dit project kost 3,4 miljard dollar en gaat in 1998 van start. Het Iridium-project gaat gebruik maken van 66 satellieten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden