Psychose

Tineke Netelenbos mag dan voor een arrogante, koude tante doorgaan, in haar eentje zorgde ze donderdag tijdens de verhoren van de commissie-Duivesteijn alsnog voor interessante tv....

Het was dus fijn om de oud-minister van Verkeer weer eens in het licht van de camera's terug te zien. En de voorzitter van het parlementaire ondervragingsteam mocht gisteren zuigen ('kinderachtig', 'simpel') wat hij wilde, hier zat een opponente die alle kritiek fijntjes van zich af liet glijden en het gelijk aan haar zijde wist. Volgens milieu-analist Van Dieren en psycholoog Van Ginneken, die in Netwerk over de Betuwelijn aan het woord kwamen, is er in de politieke besluitvorming rond het project sprake geweest van een 'psychose'. Je kunt je er iets bij voorstellen.

Voor het overige was het tijdens de commisiezitting voor de kijkers wel weer stevig doorbijten. Vooral vanwege de versluierende ambtenarentaal die doorlopend over de tafels vliegt.

We hadden onder andere al het 'kasritmeprobleem' en de 'audit' genoteerd. En kunnen daar nu 'het management van verwachtingen', 'spanningen kwalitatief benoemen', een 'betonnen mit' en het 'Malle Jan-akkoord' aan toevoegen. Toelichting van de Haagse NOS-redactie ontbrak weer nagenoeg, terwijl ondertitels toch echt onontbeerlijk zijn wil je de verhoren thuis kunnen blijven uitzitten. Een kleine honderdduizend kijkers lukt het hoe dan ook nog steeds.

In Villa Felderhof leerden we onze Haagse leiders gisteravond ook een beetje van de andere kant kennen. Mat Herben was in het NCRV-dependance in de Provence te gast, samen met sopraan Miranda van Kralingen. Van de fractievoorzitter van de LPF kwamen we te weten dat hij een vogelaar is, en dat zijn lievelingsvogel de merel is. Ook herkent hij feilloos het lachje van de groene specht. Zulke ontboezemingen van de gewoonste man van Nederland zijn van een overweldigende spontaniteit in Villa Felderhof, dat verder ook in deze nieuwe serie afleveringen van de gemaaktheid aan elkaar hangt.

Voorbeeldje. De gasten worden geacht zelf foto's van huis mee te nemen, en aan de hand daarvan hun verhaal te vertellen. Van Kralingen had gisteren een foto bij zich van de man met wie ze al 22 jaar samen is. Ze had het kiekje nog niet te voorschijn gehaald of ze barstte al in tranen uit. Het poepie! Zo'n gek wijf laat je toch niet alleen van huis gaan?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden