Psychische stoornissen vaak niet behandeld

Van de 2,3 miljoen Nederlanders die per jaar één of meer psychische stoornissen hebben, zoekt eenderde (800 duizend mensen) professionele hulp....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Een en ander blijkt uit het grote Nemesisonderzoek van het Trimbosinstituut. Een jaar geleden werden de eerste uitkomsten al gepubliceerd. De nieuwe analyses staan deze week in het Tijdschrift voor Sociale Gezondheidszorg. Nemesis is het eerste onderzoek waarbij op grote schaal gedurende meer jaren het voorkomen van psychiatrische stoornissen in Nederland in kaart wordt gebracht.

Van de patiënten die wel hulp zochten, kwam een kwart terecht bij de eerstelijnszorg, 15 procent bezocht de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg. Opmerkelijk is de relatief grote rol die vrijgevestigde therapeuten spelen in de hulpverlening. Uit de cijfers blijkt dat jaarlijks ruim 300 duizend volwassenen een vrijgevestigde therapeut bezoeken. Dat is 30 procent meer dan algemeen werd aangenomen. Bovendien maken veel meer mensen gebruik van alternatieve hulpverleners dan werd gedacht.

Er zijn grote verschillen in zorggebruik als wordt gekeken naar de diagnose: van de mensen met een depressie komt 63 procent bij een hulpverlener terecht, van mensen met angststoornissen is dat 40 procent, terwijl bij stoornissen als gevolg van alcoholgebruik slechts 17 procent professionele hulp krijgt.

Van de ondervraagden zei 6,2 procent wel behoefte te hebben aan hulp, maar toch niet naar de dokter of hulpverlener te gaan. Daarbij gaat het vooral om vrouwen. Vrouwen maken meer gebruik van zorg dan mannen; in steden is de vraag naar psychische zorg groter dan in landelijke gebieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden