Psychisch probleem verdachte dood Els Borst al jaren bekend

Dat de 38-jarige Bart van U. geestelijke problemen had, was al veel langer bekend. De man die door de politie verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van oud-minister Els Borst, was in 2012 al door allerlei instanties onderzocht.

Het huis van Els Borst (midden) is met schermen afgezet door de politie. Beeld Raymond Rutting
Het huis van Els Borst (midden) is met schermen afgezet door de politie.Beeld Raymond Rutting

De reclassering had naar hem gekeken en een psycholoog en een psychiater hadden hem onderzocht. Zo kwam het gerechtshof in 2012 tot de conclusie dat de man 'mogelijk ernstige persoonlijkheidsproblemen' had en dat hij zonder 'adequate behandeling' een ernstige bedreiging voor de samenleving was.

Bart van U. stond toen terecht voor wapenbezit. Door de rechtbank was hij daarvoor eerder veroordeeld tot tien maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De voorwaarde was dat hij zich zou laten behandelen voor zijn psychische problemen, zegt een woordvoerder van Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam. Dat weigerde Bart van U.. Het hof besloot hem daarom in september 2012 tot een veel langere celstraf van 3 jaar cel te veroordelen. Ook beval het hof dat de man direct werd vastgezet, vanwege het gevaar dat hij vormde.

Op vrije voeten

Toch bleef hij op vrije voeten, tot 12 januari dit jaar. Die dag meldt hij zich bij de politie die hem vastzet op verdenking van moord of doodslag op zijn zus. DNA-materiaal dat hij dan afstaat, blijkt overeen te komen met de sporen die gevonden werden in het onderzoek naar de dood van Els Borst.

Volgens een woordvoerder van het OM is in september 2012 wel geprobeerd Van U. op te pakken na het bevel van het hof. 'Maar dit lukte niet omdat hij op een schip werkte en in het buitenland zat.' Toen hij terug was in Nederland, was Van U. tegen het arrest van het hof in cassatie gegaan. 'In afwachting daarvan is besloten om de straf niet te executeren', aldus de woordvoerder. De hoge raad verwees de zaak terug naar het hof, die de zaak in februari opnieuw zal behandelen.

Onderzoek

Het OM heeft laten weten onderzoek in te stellen naar de gang van zaken. Zo werd bij Bart van U. in 2012 geen DNA-materiaal afgenomen. Volgens de woordvoerder had hij toen een brief moeten krijgen om zich te melden op het politiebureau voor het afnemen van wangslijm. 'Die brief is nooit verstuurd. Waarom is onduidelijk.' Ook onderzoekt het OM waarom nooit met een behandeling van de man is gestart, ondanks de vele signalen van geestelijke problemen.

Kort na de vondst van het dode lichaam van Els Borst in februari vorig jaar bij haar huis in Bilthoven, kwam de man weer in beeld bij de politie. Hij stak toen voor een politiebureau in Amersfoort vuurwerk af. De burgemeester van Amersfoort liet hem toen op basis van de wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ) opnemen. Een rechter moet vervolgens beslissen of iemand nog steeds een gevaar vormt en vast moet blijven zitten. Die liet Van U. vervolgens weer vrij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden