Psychiatrische patiënten vaak vastgeketend

In psychiatrische inrichtingen in Oost-Europa is het vastketenen van patiënten nog steeds dagelijkse praktijk. Het is de conclusie van een rapport van de Mental Disability Advocacy Center (MDAC), dat maandag in Praag aan de senaat is overhandigd....

Van onze correspondent

MDAC heeft foto's van zogeheten kooi-bedden die medewerkers begin van dit jaar aantroffen in ruim twintig psychiatrische instellingen in Tsjechië, Hongarije, Slowakije en Slovenië. De vier landen treden in mei volgend jaar toe tot de EU. Het rapport beschijft hoe in Slovenië twee mannen vijftien jaar lang 24 uur per dag vastgeketend waren aan hun bed.

'Het is onmenselijk en in strijd met alle regels uit de medische praktijk in de Europese Unie', stelt MDAC. De situatie is vooral zorgwekkend in Tsjechië, waar de kooi-bedden nog op grote schaal worden gebruikt.

'De angst voor de stalen kooi waar ze me vasthielden gaat nooit meer over', zegt voormalig patiënt Michal uit Tsjechië, een van de tientallen getuigen die in het rapport worden opgevoerd. 'Om mijn dorst te lessen dronk ik na een week mijn eigen urine.'

Moslim-aalmoezenier

klaagt over detentie

The Guardian

NEW YORK

Een islamitische officier die als aalmoezenier werkte op de Amerikaanse basis Guantánamo Bay heeft zich beklaagd over de omstandigheden waaronder hij sinds september zelf gevangen wordt gehouden. Kapitein James Joseph Yee was tot zijn aanhouding werkzaam als geestelijk raadsman voor de gedetineerden op de basis, die worden verdacht van activiteiten voor de Taliban en Al Qa'ida. Nu wordt hij zelf verdacht van misbruik van vertrouwelijke documenten.

De Amerikaanse officier klaagt dat hij de eerste zes weken van zijn detentie 23 uur per dag in isolement werd gehouden. Wanneer hij zijn cel verliet, moest hij enkelboeien dragen. Sindsdien heeft hij een ruimere cel en iets meer vrijheid gekregen. Maar de beoefening van zijn geloof wordt hem nog steeds moeilijk gemaakt: de bewakers weigeren hem te vertellen wanneer het tijd is voor het gebed of in welke richting Mekka ligt. Zijn advocaat heeft president Bush geschreven met het verzoek Yee onmiddellijk vrij te laten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden