Psychiaters blijven erbij: Breivik was psychotisch

De twee psychiaters die Noorwegen vorig jaar schokten met hun oordeel dat de extreem-rechtse terrorist Anders Behring Breivik 'krankzinnig' en dus ontoerekeningsvatbaar is voor zijn aanslagen waarbij 77 mensen omkwamen, blijven achter hun conclusies staan.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARIKEN SMIT

AMSTERDAM - Dat bleek gisteren tijdens de rechtszaak tegen Breivik in Oslo. De twee psychiaters, die zwaar onder vuur liggen van collega's, spraken gisteren voor het eerst in het openbaar over hun werkwijze en conclusies. Hun getuigenis is van groot belang omdat de rechtbank twee compleet tegenovergestelde rapporten over de geestesgesteldheid van Breivik heeft ontvangen.

Eén van de psychiaters, Torgeir Husby, haalde fel uit naar zijn collega's en zei 'geshockeerd' te zijn dat zovelen denken een diagnose te kunnen stellen zonder Breivik ooit te hebben ontmoet. Hij verwierp kritiek dat hij en zijn collega geen experts op het gebied van rechts-extremisme hebben geraadpleegd. 'We zijn psychiaters, geen historici', zei Husby. 'We raadplegen ook geen verrijzenis-deskundigen als iemand zichzelf de nieuwe Jezus noemt.'

Sørheim en Husby oordeelden in november vorig jaar dat Breivik tijdens en na zijn aanslagen psychotisch was en al jaren leed aan 'paranoïde schizofrenie'.

Dit maakte een storm van protest los in Noorwegen omdat Breivik zijn aanslagen nauwkeurig en langdurig had voorbereid.

De rechtbank stelde twee nieuwe deskundigen aan die tot de conclusie kwamen dat Breivik een persoonlijkheidsstoornis heeft, maar wél toerekeningsvatbaar is.

De afgelopen week werd duidelijk dat de meeste experts in de getuigenbank in Oslo deze mening delen. Psychiater Randi Rosenqvist, die Breivik in de gevangenis observeerde, zei dat Breiviks 'extreme' en 'excentrieke' opvattingen niet werden veroorzaakt door psychoses maar door zijn extreme ideologie.

Of Breivik toerekeningsvatbaar is of niet is de enige juridisch relevante vraag van het proces. Breivik heeft bekend op 22 juli vorig jaar de aanslagen in Oslo en op Utøya te hebben gepleegd.

Afhankelijk van het oordeel van de rechters krijgt hij gevangenisstraf of wordt hij gedwongen opgenomen in een psychiatrische kliniek. Breivik zelf heeft gezegd dat opname in een kliniek 'de ultieme vernedering' zou zijn. Ook de meeste nabestaanden willen dat Breivik gevangenisstraf krijgt.

Maar die kans lijkt er na vandaag niet groter op geworden. Bij twijfel geldt in Noorwegen de gewoonte 'liever een gezonde man in een instelling dat een gek in de gevangenis'.

Lastig voor de rechters is dat Breivik zijn houding steeds lijkt aan te passen om geestelijk gezond over te komen. Zo relativeerde hij in de rechtzaal diverse 'pompeuze' uitspraken die hij vlak na zijn aanslagen deed.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden