Psychedelische kunst uit de prehistorie

Ook in het Stenen Tijdperk waren de bewoners van de Britse Eilanden al regelmatig zo stoned als een aap. Hoewel puriteinen blijven volhouden dat alle moderne Britse drugsellende van het vasteland afkomstig is, wijst onderzoek van tekeningen in grotten en oude begraafplaatsen in een andere richting en naar een oude...

BERT WAGENDORP

Drie jaar lang heeft een team archeologen van de Universiteit van Cambridge, onder leiding van Jeremy Dronfield, op twaalf plaatsen prehistorische tekeningen onderzocht, sommige met een ouderdom van vijfduizend jaar. Er bleek een hoop raar gekrabbel tussen te zitten. Concentrische cirkels, spiralen, webachtige gevallen en golvende lijnen, in plaats van beren, bizons en dappere mannen met pijl en boog.

Andrew Sherratt, autoriteit op het gebied van tekeningen uit het Stenen Tijdperk, weet het nu zeker. Er is lang over gediscussieerd, zegt hij in The Sunday Times, maar het debat kan worden gesloten. De Britse prehistorische kunstenaar werkte niet clean, maar nam regelmatig een magische paddestoel.

Intensief vergelijkend onderzoek laat zien dat de vormen die zijn aangetroffen een meer dan toevallige gelijkenis vertonen met tekeningen die in onze tijd tot stand kwamen onder invloed van hallucinaties opwekkende middelen.

Jeremy Dronfield gelooft dat de paddestoelen, en andere primitieve pretpillen, werden gebruikt bij religieuze ceremonieën. Hij gaat volgend jaar ook tekeningen op het vasteland onderzoeken en hoopt dan bewijzen te vinden voor de stelling dat er in oude tijden ook op het continent al flink werd geslikt.

Misschien zelfs wel eerder dan in Groot-Brittannië, zodat de overtuiging dat er van de andere kant van het Kanaal alleen maar ellende wordt geïmporteerd overeind kan blijven.

Bert Wagendorp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden