PSV toont lef, zoekt de aanval, knokt en wint zo van Wolfsburg

PSV streed, holde, viel aan waar het kon en liet zich schitterend meevoeren op de telkens aanzwellende geluidsgolven van het publiek in Eindhoven. Die vereende inspanningen waren in de cruciale vierde speelronde van de Champions League ruim voldoende voor de noodzakelijke zege op VfL Wolfsburg, 2-0.

Luuk de Jong Beeld reuters
Luuk de JongBeeld reuters

Lef getoond, de aanval gezocht, geknokt, beloond. Het was, bij wijze van spreken, de Hollandse school, overgoten met een saus van onverzettelijkheid. Het is de ideale mix voor het Nederlandse voetbal, dat zich tracht los te wrikken uit het drijfzand van het verval.

PSV won dus, na de sensatie tegen Manchester United, ook zijn tweede thuiswedstrijd in de Champions League en speelt over drie weken in het Theater van de Dromen in Noord-Engeland tegen Van Gaals Manchester. Zes punten uit vier duels, het is een voortreffelijke score vooralsnog, goed voor de tweede plaats in de tussenstand, met uitzicht op overwintering.

In de 55ste minuut van de strijd vol spanning en amusement verblijdde PSV zijn aanhang op zinderende wijze met een doelpunt: de goede aanname van Luuk de Jong, diens steekpassje op Locadia, gevolgd door een besliste, harde schuiver met links door de spits van origine. Momenteel is Locadia door de aanwezigheid van De Jong in het centrum vooral actief vanaf de linkerflank.

Verdediger Rodriguez (R) van Wolfsburg in duel met PSV'er Locadia. Beeld afp
Verdediger Rodriguez (R) van Wolfsburg in duel met PSV'er Locadia.Beeld afp

Serieuze kans

PSV besefte terdege dat het moest winnen om een serieuze kans te behouden op overwintering in de Champions League. Dat is het illustere streven van Nederlandse kampioenen op het miljoenenbal. Nederlandse clubs hopen op een dansje tussen de diva's van het voetbal als de lente weer aanbreekt.

De strijdwijze van trainer Phillip Cocu was gebaseerd op aanvallende gedachten, met de offensieve middenvelder Maher in plaats van de defensiever ingestelde Hendrix. Die opvatting, uitgaan van eigen kracht terwijl die op papier minder is dan de kwaliteiten van de tegenstander, viel te prijzen en had zelfs meer kunnen opleveren. Daarvoor is net iets gesmeerder spel vereist. Tot de openingstreffer stak PSV het veld soms goed over, maar dan ging telkens iets fout in de laatste fase van de aanval.

Andres Guardado (M) van PSV in duel met Maximilian Arnold (R) van VFL Wolfsburg. Beeld anp
Andres Guardado (M) van PSV in duel met Maximilian Arnold (R) van VFL Wolfsburg.Beeld anp

Kapitein

Het was vooral fascinerend om Andrès Guardado te aanschouwen. De Mexicaan doet alles: poetsen, passen, pingelen, ballen ophalen in zijn defensie, schoffelen, openen, praten, wijzen, schieten. De Jong is de officiële aanvoerder, veel beter dan twee weken geleden, toen hij net weer fit was, maar Guardado is de onbetwiste kapitein van het elftal, de hoofdonderwijzer die nooit te beroerd is een lesje te geven en de klas aan te vegen. Lang niet alles wat hij doet lukt, maar menigmaal maakt hij zijn eigen fout ook weer goed.

Op zo'n dag als gisteren kan PSV dus winnen van een Duitse topclub, als het meezit. Want Wolfsburg, dat twee weken geleden met 2-0 zegevierde, heeft meer kwaliteit, hoewel de ploeg zijn best deed om die te verbergen achter een vernis van ingetogenheid en apathie. De Duitse club speelde een vervelend soort voetbal: vertragen, wachten, met WK-winnaar Schürrle als dissonant.

PSV viel dan wel aan, maar was tot de rust als wel vaker vooral gevaarlijk na snelle tegenstoten, plus dan bij dat ene moment vlak voor de pauze, toen Locadia de bal inschoof na het slimme passje van Pröpper en doelman Benaglio net een handje tegen de bal kreeg. Doelman Zoet van PSV, matig in vorm de laatste weken, kreeg voor de ogen van bondscoach Blind tot de rust vrijwel niets moeilijks te doen, hoewel hij gedurfd ingreep bij een dreigende doorbraak van Dost.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Applaus

Het doelpunt van Locadia zette het volk aan tot nog luider gezang, een kwartier voor tijd gevolgd door een ovationeel applaus toen de aanvaller het veld verliet. Zo snel kan het gaan in het voetbal, de biotoop van opportunisme: verguisd in het begin van het seizoen omdat hij een keer thuisbleef, ontevreden als hij was over zijn situatie als reserve, maar nu bejubeld om zijn doelpunt en uitstekende spel.

In de slotfase bracht Cocu twee defensieve pionnen: verdediger Isimat-Mirin verving Locadia, Hendrix loste Maher af, die kort tevoren van dichtbij de bal over kopte, zoals hij twee weken geleden ook al een behoorlijke kopkans miste.

Het werd zelfs nog mooier voor PSV, toen Guardado de bal vijf minuten voor tijd binnenhield en in één keer schitterend passte op De Jong, die de bal kunstig over doelman Benaglio tilde. Het was feest in Eindhoven.

Luuk de Jong (R) in duel met Timm Klose (L). Beeld anp
Luuk de Jong (R) in duel met Timm Klose (L).Beeld anp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden