PSV stuit in Alkmaar op eenmansmuur Moens

In de periferie van de eredivisie kwam PSV gisteravond eens niet ten val, maar veel scheelde het niet. Ternauwernood slaagde de zwalkende titelverdediger er in Alkmaar in de vijfde competitienederlaag te voorkomen, dankzij een speler die voor dat soort karweitjes is aangetrokken: Vennegoor of Hesselink....

Van onze verslaggever Paul Onkenhout

Van AZ werd niet verloren (1-1) en dat was al heel wat voor een ploeg die dit seizoen van dieptepunt naar dieptepunt strompelt. Van de acht wedstrijden werden er slechts twee gewonnen, in Eindhoven van de degradatiekandidaten Fortuna Sittard en FC Den Bosch.

Een reces van tien dagen baatte PSV niet. Het leidde althans niet tot de derde competitiezege. Toch werd de tegenstander voortdurend omklemd, was de strijdlust voorbeeldig en werd bijna een dozijn kansen gecreëerd.

Terwijl de resultaten alle aanleiding voor rumoer gaven, bleef de rust de afgelopen dagen in Eindhoven netjes gehandhaafd. Alleen de adjudant van trainer Gerets moest het veld ruimen, Ernie Brandts. Het was een even onverwachte als ridicule poging van de club de crisis te bezweren.

Gerets en diens nieuwe rechterhand, Erwin Koeman, zochten de remedie in een op een paar plaatsen gewijzigde opstelling. Bovendien koos PSV er voor de wedstrijd niet te domineren, maar trok de ploeg zich verder terug dan gebruikelijk.

De tactische ommezwaai, een concessie aan de aanvallende speelwijze waarmee PSV de afgelopen twee seizoenen landskampioen werd, kwam tot stand na gesprekken tussen Gerets en de spelers. 'De spelers voelden zich niet meer veilig', aldus Gerets.

Tevergeefs beukte PSV vooral in de eerste helft op een eenmansmuur. Doelman Moens, dit seizoen na een ingewikkeld financieel dispuut met voorzitter Scheringa teruggekeerd in Alkmaar, wierp zich op als redder van een ploeg die in alle linies tekortkomingen toonde en pas in de tweede helft dankzij Van Galen opveerde.

Moens voorkwam dat PSV een snelle voorsprong nam en greep ook later in de eerste helft koelbloedig en stijlvol in. De eerste vijf kansen van PSV werden achtereenvolgens gemist door Ramzi, Bouma en Kezman, die oog in oog met Moens zelfs drie maal niet tot scoren kwam.

Moens was de enige speler van AZ die zich aanvankelijk thuis leek te voelen in de Alkmaarderhout. Pas in de tweede helft begon ook Van Galen, de wispelturige stilist, zich te weren.

Des te verbazingwekkender was het dat PSV in de 39ste minuut op achterstand kwam, door een doelpunt van Elkhattabi die zich onverwacht vrijspeelde en doelman Lodewijks passeerde met een diagonaal schot. Meer kansen kreeg AZ niet voor rust.

Ongebruikelijk was het niet dat PSV op achterstand kwam. Het was de zevende keer in acht competitieduels, een veeg teken voor de mentale gebreken van de ploeg en de zwakte van de verdediging die vaak door lichtzinnigheden wordt gekenmerkt.

Gisteravond oogde de laatste linie overigens degelijker dan dit seizoen gebruikelijk, zonder Nikiforov maar met Hofland en Faber als centraal duo en met Ooijer als rechtsback. Ooijer stond door een gecompliceerde voetblessure zeven maanden buitenspel. Het trio kreeg steun van een oude krijger, de 38-jarige Heintze die als linksback niet één steek liet vallen.

Al te ingewikkeld was de oorzaak van het puntenverlies van PSV ditmaal niet. Alvorens invaller Vennegoor of Hesselink in de 87ste minuut met een laag schot scoorde, had PSV maar liefst tien kansen gemist, de een nog mooier dan de ander. De Jong (lat) en Bouma (paal) waren na rust het dichtst bij een doelpunt.

Lodewijks mocht weer eens een wedstrijd spelen, zijn zesde voor PSV in de competitie sinds 1998, dankzij de blessures van Waterreus en Kralj. De Joegoslaaf keerde zondag met een enkelverwonding terug in Eindhoven. Hij liep die op tijdens een training voor een wedstrijd van Joegoslavië tegen Luxemburg.

Rommedahl en Nikiforov waren wel degelijk fit, maar werden gepasseerd door de trainer. Gerets was zeer te beklagen in Alkmaar.

PSV speelde niet goed, maar goed genoeg om AZ als eerste ploeg in Alkmaar te verslaan en creëerde ook voldoende kansen voor de eerste triomf buiten Eindhoven. Daartegenover stonden de kansen die AZ in de tweede helft bij een 1-0 voorsprong kreeg.

Lodewijks kreeg (en benutte) de kans zich te onderscheiden, nadat Huiberts en Van Galen de wedstrijd konden beslissen. Korte tijd later sloeg invaller Vennegoor of Hesselink voor PSV toe. Het was een meer dan verdiende gelijkmaker voor een ploeg die het vrijdag in Kerkrade al moet opnemen tegen een andere ploeg in hoge nood, Roda JC.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden