PSV laat zich foppen door Vlaamse partner

Op weg naar volwassenheid liet PSV zich gisteravond beetnemen door rivaal/partner Anderlecht, als een kleuter die door de eerste de beste goochelaar wordt gefopt....

Van onze verslaggever Paul Onkenhout

PSV verloor met 1-0 en bewees zichzelf de slechtst denkbare dienst. In groep G zijn de Brabanders plotseling niet zo zeker meer van hun zaak, temeer daar volgende week dinsdag Manchester United langskomt in Eindhoven. 'Door één klotebal zijn we onze schitterende uitgangspositie meteen weer kwijt', foeterde de Eindhovense trainer Gerets. Hij doelde op het enige doelpunt, een van richting veranderde vrije trap van Didier Dheedene in de tachtigste minuut.

In België breidde PSV een curieuze reeks uit. Vier keer werd in Europees verband tegen een Belgische ploeg gespeeld, vier keer werd verloren. Progressie boekt PSV echter wel: de uitslagen waren achtereenvolgens 4-0 (Lierse SK), 3-0 (KV Mechelen), 2-0 en 1-0 (twee keer Anderlecht).

In de kleine, bepaald niet hoogstaande Derby der Lage Landen stuurde PSV aan op 0-0. De ploeg miste echter de koelbloedigheid en behendigheid om dat met succes te doen. Anderlecht bracht het er niet veel beter vanaf waardoor het duel een rommelig karakter had, met spaarzame hoogtepunten.

Vooral de tweede helft verliep traag, onder meer door vijf gele kaarten en vijf wissels. Gerets haalde na rust drie spelers naar de kant, omdat ze vermoeid waren (Bruggink) of faalden (Bouma, Rommedahl).

De voormalige verdediger Gerets had gekozen voor een behoudende strijdwijze waarbij de nadruk werd gelegd op de tegenaanval en Vogel voor de verdediging een vrije rol had. De beweegredenen van de oefenmeester waren duidelijk: Anderlecht had de overwinning na de zware nederlaag tegen Manchester United meer nodig dan PSV dat op de eerste wedstrijddag Dinamo Kiev overmeesterde.

Door Anderlecht het initiatief te gunnen dacht Gerets de tegenstander in verwarring te brengen. De opzet slaagde in de eerste helft meermalen, maar gescoord werd er desondanks niet.

PSV stichtte gevaar met drie counters, maar bleef bij de afronding in gebreke. Tweemaal deugde de eindpass niet (Rommedahl, Kezman), eenmaal blokkeerde doelman De Wilde de aanval.

Die uitbraak was er niet minder vakkundig en spectaculair om. PSV gaf in de 23ste minuut een kortstondige proeve van bekwaamheid af. Een vloeiende aanval werd beëindigd met een duw van de Joegoslaaf Kezman tegen de bal.

De Wilde redde en Bruggink kwam een fractie van een seconde te laat om de bal in het lege doel te kunnen schieten. Tien minuten eerder had paars-wit het ook al benauwd gekregen. Op de doellijn voorkwam Goor dat Nikiforov scoorde met een kopbal.

Anderlecht stelde er (vooral) Jan Koller tegenover, de reus uit Tsjechië die niet alleen met kopballen het gevaar inleidde. Voor een speler van zijn lengte, twee meter en twee centimeter, en zijn gewicht (103 kilo) is Koller buitengewoon behendig.

Nikiforov werd zwaar door hem beproefd, maar slaagde voor zijn opdracht. De Rus had door de afwezigheid van Hofland een belangrijke dubbelrol gekregen: hij schaduwde Koller en bouwde rustig het merendeel van de aanvallen op.

De weg van Koller naar het PSV-doel werd voortdurend versperd. Anderlecht kreeg desondanks enkele scoringskansen, twee in de eerste en één in de tweede helft.

Ze werden achtereenvolgens gemist door Crasson (kopbal over het doel) en Radzinski (idem) en door Vanderhaeghe die oog in oog met doelman Waterreus tot niet meer in staat was dan een slap schot.

Het voorspel van het doelpunt van Dheedene kon nauwelijks een kans worden genoemd. De vrije trap, laag en niet eens zo hard ingeschoten, was gevaarloos totdat Lucius de bal toucheerde. Waterreus had prompt geen kans meer het schot te keren. Uitgerekend Lucius had PSV vorige week met een doelpunt en een voorzet die door Bruggink was benut langs Dinamo Kiev geloodst.

Net zo cruciaal voor de voortgang in de groep als het doelpunt van Dheedene was de kans die PSV in de slotfase onbenut liet. Van Bommel bleef in gebreke op een manier die de aanvoerder van de ploeg kwalijk was te nemen. Hij koos voor schoonheid in plaats van doeltreffendheid en de bal rolde zacht naast het doel.

De aanhang van Anderlecht kon er om lachen. Hollandse boeren, scandeerden de Anderlecht-fans uit volle borst. Lachend als een boer met kiespijn verliet PSV later op de avond het stadion van de Belgische geestverwant, na een ondermaatse prestatie die de ambitieuze clubleiders zeer veel pijn zal hebben gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden